WZC Roosendaelveld is klaar om bewoners te ontvangen

Prev Next

In Mechelen is woensdag in aanwezigheid van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke woonzorgcentrum Roosendaelveld officieel geopend. Het gaat om een DBM: Willemen Construct stond naast de bouw ook in voor het ontwerp, W-Care ontfermt zich de komende jaren over het onderhoud.

Roosendaelveld biedt plaats aan in totaal 120 personen en is allesbehalve een klassiek woonzorgcentrum. Het richt zich op personen met dementie en een psychiatrische problematiek en werd door Willemen Construct ontworpen met het oog op kleinschalig, genormaliseerd wonen. Naast de individuele kamers bestaan de 15 woningen voor telkens acht personen uit een salon, eetruimte, keuken en een buitenruimte. Iedere bewoner beschikt over een eenpersoonskamer van 23 vierkante meter met privébadkamer. Verder is er ook een semipublieke ontmoetings- en activiteitenruimte, een brasserie en een tuin. Het woonzorgcentrum ligt vlak naast het AZ Sint-Maarten. 

Omwille van de coronamaatregelen vond de openingsplechtigheid plaats in beperkte kring. “Dat is uiteraard jammer, want wij en onze projectpartners zijn ontzettend trots op het resultaat”, zegt Tom Willemen. “Het was een traject van jaren in nauwe samenwerking met de opdrachtgever, architecten, studiebureaus en andere bouwpartners. Onze gezamenlijke ambitie bestond erin een gebouw neer te zetten dat ‘de zorg van de toekomst’ uitdraagt. En daar zijn we in geslaagd.” Het gebouw telt een aantal bijzonder innovatieve technieken op vlak van zorgcommunicatie en het oproepsysteem. Toegangscontrole gebeurt aan de hand van geo-localisatoren. Met een E-peil van 37 doet het bovendien beter dan de norm van 40.

Tom Willemen: “Om plastic verpakkingen op de werf beter te beheren, werkten we met Clean Site System. Zo hebben we op deze werf 100 vierhonderdliterzakken plastic verzameld en gedeponeerd bij de afvalverwerker. Door verder te gaan dan onze normale sorteerverplichting, zorgen we voor minder vervuiling en dragen we bij aan een duurzamere, circulaire economie. We rollen dit initiatief nu uit naar al onze werven.” Ook werd samengewerkt met de vzw Ons Tehuis Brabant, die volwassenen met een verstandelijke beperking inzet om afval op en rond de werf te verzamelen en zo mee te zorgen voor een nette en afvalvrije werfomgeving.

Op de vakwebsite debouw.online geeft assistent-projectleider Sigrid in een korte video een woordje uitleg bij deze bijzondere DBM-opdracht.

Bekijk de reportage van RTV

 

27 Mai, 2021 - 10:00

Chez WILLEMEN GROEP, nous attachons une grande importance à la qualité du service et à la satisfaction de nos clients. C’est pourquoi ces derniers peuvent faire appel à W-CARE.

Willemen Construct est née le 1er juillet 2018 de la fusion entre Willemen General Contractor et le département construction de Kumpen.