Werken E17: Willemen Infra herleidt CO2-uitstoot tot een minimum

‹ Prev Next ›

Willemen Infra voert sinds half juni structurele onderhoudswerken uit op de E17 tussen Zwijnaarde en Destelbergen. In totaal wordt 8 km nieuwe asfaltverharding aangelegd en ook de afrit naar het UZ Gent richting Antwerpen wordt helemaal vernieuwd. Bijzonder is dat zowel de top- als onderlaag wordt aangelegd met Asfalt bij Verlaagde Temperatuur (AVT) door middel van schuimtechniek, waardoor er veel minder CO2 vrijkomt dan bij klassieke asfaltmengsels.

Willemen Infra maakte in 2014 voor het eerst gebruik van AVT of ‘groen asfalt’. Dat asfalt wordt geproduceerd en geplaatst aan een lagere temperatuur waardoor er minder CO2 vrijkomt. Dit milieuvriendelijke asfalt is even slijtvast als de gewone variant en ook aan de remafstand en waterafvoer verandert er niets. Het asfalt is bovendien beter voor de gezondheid en het comfort van de wegenwerkers omdat het minder geur- en rookhinder veroorzaakt.

Bijzonder in dit project is dat de onderlaag - 28.000 ton Asfalt met Verhoogde Stijfheid (AVS) - het eerste officieel geregistreerde mengsel is volgens de nieuwste versie van het standaardbestek (SB250 v4.1). Het asfalt is geproduceerd met de maximaal toegelaten hoeveelheid gerecycleerde asfaltgranulaten (7.000 ton). Net als de AVS-onderlaag werd ook de bovenlaag (12.000 ton SMA-D2) geproduceerd door middel van een schuimtechniek die additieven overbodig maakt. Bij de productie van dit asfalt (40.000 ton in totaal) wordt in vergelijking met de klassieke methode ongeveer 150 ton CO2 bespaard. Dat is het equivalent van de jaaruitstoot van 20 woningen of de gemiddelde daguitstoot van 18.500 auto’s.

Om de hinder zoveel mogelijk te beperken werken we dag en nacht, in het weekend en tijdens de vakantie. Er wordt gewerkt in veel verschillende en korte fasen. Tijdens de Gentse Feesten (19 tot 28 juli) wordt er niet gewerkt. De werken zullen in totaal ongeveer twee maanden in beslag nemen.

 

26 Juin, 2019 - 09:45

Willemen Infra est un constructeur de routes belge de premier plan, avec une présence régionale en Flandre et en Wallonie. Un atout important est que nous contrôlons tous les aspects du processus de construction. En outre, nos 1 000 collaborateurs formés et expérimentés n’hésitent pas à travailler le week-end ou la nuit pour achever leurs missions dans les délais. Par ailleurs, grâce à nos propres sites de production et de recyclage certifiés COPRO, nous sommes l’un des principaux fabricants d’asphalte et de béton de route.