Na de zomer van vorig jaar bleek dat de originele isolatie van de recyclingtrommel op onze asfaltcentrale in Lummen dringend aan renovatie toe was. Deze trommel van 11 meter lang en met een diameter van 2,20 meter kan wel 100 ton per uur gerecycleerd asfalt tot 130 ° opwarmen. Door die extreme hitte en de vochtige weersomstandigheden was het huidige isolatiedeken, gemaakt van steenwol, volledig versleten. De zoektocht naar een duurzame oplossing leidde uiteindelijk naar aerogel, een materiaal dat al meer dan 20 jaar in de ruimtevaart wordt gebruikt.
In de ruimtevaart wordt aerogel - ook wel ‘frozen smoke’ genoemd - al meer dan 20 jaar door NASA gebruikt om elektronica in de ruimte bestand te maken tegen de extreme temperaturen. In tegenstelling tot de gekende pur schuimisolatie is aerogel een organisch materiaal dat de laatste 10 jaar pas fel opgekomen is en sinds 3 jaar ook haar weg naar de bouwsector heeft gevonden.
Situatie vroeger
Een steenwollendeken van ongeveer 8 cm dik zorgde jaren lang voor de isolatie van de recyclingtrommel. Maar steenwol heeft als nadeel dat de isolatiewaarde van steenwol met 25 % daalt als er al slechts 1 % vocht in komt te zitten. Bovendien ontstaat er door vochtige steenwol ook corrosie op de droger bij de trommel. Om de steenwol te beschermen tegen zowel mechanische invloeden als water werd daarom een aluminium beplating voorzien
Situatie nu
Aangezien er in de winter amper of geen asfaltwerken plaatsvinden, was dat de ideale periode om de isolatiewerken in te plannen. Maar, in de winter is het ook heel vochtig dus steenwol zou vrijwel onmiddellijk voor problemen zorgen. Pyrogel is niet alleen milieuvriendelijk, maar bood in dit geval ook enorme voordelen tijdens de plaatsing, want bij Pyrogel wordt de aerogel verwerkt in een soort deken. Op die manier biedt het een ideale oplossing om leidingen te isoleren, ook als die zich op moeilijke plaatsen bevinden. Een aerogeldeken kan ook, in tegenstelling tot harde isolatieplaten en dikke rotswoldekens, de isolatie van ingewikkelde constructies zoals bouwknopen praktisch toch uitvoerbaar maken.
Naast milieuvriendelijk is het materiaal heel efficiënt, want het heeft een aanzienlijke isolatiewaarde (λ: 0,017W/mK) waardoor we veel meer energie besparen ten opzichte van klassiek materiaal. Een bijkomend voordeel daarvan is dat de productiviteit van de trommel veel hoger ligt. Doordat er meer warmte wordt vastgehouden in de trommel stijgt de temperatuur binnenin sneller en duurt het minder lang om materialen op te warmen. De trommel kan de warmte op die manier ook beter vasthouden waardoor de voeltemperatuur buiten de trommel op haar beurt veel lager ligt en de werkomstandigheden op die manier een pak aangenamer en veiliger worden.
Last but not least, dit innovatieve materiaal is veel dunner dan de klassieke isolerende matten waardoor de isolatielaag nu 2/3 minder dik is dan ervoor (3 lagen van 1 cm tegenover 9 cm steenwol). Gezien het materiaal naast vochtbestendig ook vormvast is, zijn de isolatiematten opnieuw bruikbaar mocht de trommel zelf ooit vervangen moeten worden. De isolatiewaarde van het materiaal zal ook niet dalen, maar constant blijven. Opnieuw twee voordelen die steenwol niet kan bieden.