Bij graafwerken voor de uitbreiding van basisschool De kRing in Berchem zijn medewerkers van Franki Construct op restanten van een 19de-eeuwse omwalling gestoten. Na onderzoek van de stedelijke archeologische dienst blijkt dat het om de Brialmontomwalling gaat. De historische omwalling was een verdedigingsgordel die tussen 1859 en 1864 rond Antwerpen gebouwd werd.
De Brialmontomwalling werd ook wel de Grote Omwalling genoemd. Ze kwam er nadat België na haar onafhankelijkheid strikte neutraliteit kreeg opgelegd. Uit vrees voor een inval uit Nederland of Frankrijk werd beslist om Antwerpen uit te bouwen als schuilplaats voor de regering, de koning en het leger.
De omwalling bestond uit een front rondom de stad, met monumentale poorten, kazernes en andere ondersteunende infrastructuur. Aan de noordzijde werd de omwalling begrensd door het Noordkasteel en aan de zuidzijde door de citadel. In het omliggende gebied werd een kring van vooruitgeschoven forten gebouwd, bekend als de Brialmontforten. De leeuwenkoppen die nu opgesteld staan langs de Singel maakten deel uit van de poorten.
De opgegraven resten bevinden zich op de plaats waar destijds de Mechelse Poort en Berchemse Poort stonden, waartussen een kazerne was. De bakstenen muren, afgewerkt met een natuurstenen plint, horen wellicht bij de kazerne of de daarvoor gelegen 'caponnière', een overdekte doorgang. Verder onderzoek moet hierover uitsluitsel bieden.