2.000 ton zware brug klaar voor schuifoperatie

Prev Next

Zondag 22 februari wordt één van de twee nieuwe bruggen over de R4 in Oostakker op zijn plaats geschoven door de THV Franki Construct-Aswebo. De 2.000 ton zware brug moet ongeveer 15 meter schuiven om zijn definitieve locatie te bereiken.

Franki Construct en Aswebo startten in mei 2014 met de aanleg van het nieuwe op- en afrittencomplex Schansakker op de R4 in Oostakker. Het nieuwe wegencomplex bestaat uit twee bruggen over de vierbaansautosnelweg R4 en een op- en afrit van de R4 richting Destelbergen. Ook de bestaande brug aan de Eksaardeweg wordt gerenoveerd.

De eerste brug is opgebouwd op de locatie waar straks de tweede brug komt. Zo kunnen de stelling boven de R4 en een deel van de bekisting twee keer dienst doen. Nu de eerste brug af is, moet die ongeveer 15 meter geschoven worden naar zijn definitieve locatie. Daarna kan de bouw van de tweede brug starten.

Alvorens de schuifoperatie te kunnen aanvatten, diende de brug eerst ongeveer een halve meter gelift te worden. Deze draagt nu dus op vier houten/stalen torens uitgerust met vijzels van 500 ton ter hoogte van de pijlers en vier vijzels van 150 ter hoogte van de landhoofden. Deze acht vijzelstructuren zullen zondag verplaatst worden over vier glijbanen. De stalen structuur duwt zichzelf hierbij hydraulisch voort over teflonblokken geplaatst in stalen glijbanen.

Specificaties brug:
- Hyperstatisch nagespannen ter plaatse gestort brugdek
- Lengte: 71,7 meter
- Breedte: 11,5 meter
- In de brug zitten 13 spankabels met telkens 22 zevendraadstrengen
- Lengte spankabels: 20,62 km
- Gewicht brug: 1858 ton
- Te verschuiven afstand: 14,5 meter
- Beoogde snelheid van schuiven: 5 meter per uur

20 Février, 2015 - 11:15