123 huurwoningen op site NorthCity in Brussel ingehuldigd

Prev Next

Gisteren werd op de site NorthCity in Haren het project Middelweg ingehuldigd in aanwezigheid van Brussels burgemeester Philippe Close. Deze realisatie van Willemen Construct in opdracht van Inclusio omvat 123 betaalbare huurwoningen. De voormalige opslagplaatsen en kantoren van Prémaman/Orchestra zijn vervangen door ruimtes voor kmo's (ingehuldigd in maart 2022 door Futurn en citydev.brussels) en vandaag door nieuwe woningen die in beheer zijn gegeven aan sociale verhuurkantoren

Het project Middelweg is met meer dan 20 miljoen euro de grootste investering van Inclusio tot nu toe. Met de 123 nieuwe woningen is het ook het grootste project dit jaar van nieuwe betaalbare huurwoningen die door sociale verhuurkantoren in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest – SVK Baita en Hector Denis - zullen worden beheerd. Inclusio toont met dit project aan dat het in staat is om te voorzien in de sterke behoefte aan woningen aan betaalbare huurprijzen.

Het complex dat ontworpen werd door Una|a bestaat uit drie hoofdvolumes die in een open bloktypologie rond een centrale gemeenschappelijke tuin zijn ingeplant. De afstand tussen de volumes biedt uitzicht op de tuin vanaf de Middelweg en vanuit de straten van het bedrijventerrein. Hierdoor is het groen verweven in de stedelijke sfeer.

Het eerste volume strekt zich uit langs de zuidoostelijke grens van het terrein. Het begint met vier verdiepingen langs de Middelweg, waar het aansluit op de schaal van het appartementengebouw aan de overzijde van de straat, en eindigt met zeven verdiepingen in het hart van het gebouw, waar het een samenhangend geheel vormt met de andere volumes rondom de gemeenschappelijke tuin.

Het tweede volume is eveneens zeven verdiepingen hoog en ligt teruggetrokken ten opzichte van de straat om plaats te maken voor een klein stedelijk plein dat als middelpunt voor de plaatselijke gemeenschap moet fungeren. Het plein biedt ook zicht op het industrieterrein, waardoor het volledig deel uitmaakt van de stedelijke dynamiek van de wijk.

Het derde volume, van vergelijkbare hoogte, bevindt zich in de westelijke hoek van het terrein, waar het de verschillende stedelijke perspectieven van het project benadrukt.

Inclusief en flexibel
Naast het plein worden de benedenverdiepingen van de woongebouwen gebruikt voor het gemeenschapsleven: twee kleine eenheden zijn bestemd voor lokale diensten, terwijl een gemeenschappelijke multifunctionele ruimte bestemd is voor gemeenschappelijke activiteiten van de bewoners en voor buurtactiviteiten in samenwerking met lokale organisaties.

Het hart van het woonensemble is gewijd aan een gemeenschappelijke tuin. Alle ingangen van de appartementen zijn uitsluitend toegankelijk via de tuin, waardoor alle bewoners worden aangemoedigd om erdoor te lopen, elkaar te ontmoeten en te genieten van hun groene omgeving. De tuin wordt omringd door gebouwen die hem een gevoel van schaal en structuur geven. Hierdoor is de tuin een visueel bezochte en functioneel geactiveerde gemeenschappelijke ruimte, een plek waar bewoners veilig individuele of gezamenlijke activiteiten kunnen ondernemen, waar alle generaties elkaar kunnen ontmoeten en waar zij zich deel kunnen voelen van een bredere gemeenschap. Deze inclusiviteit wordt nog versterkt door gemeenschappelijke voorzieningen zoals een speeltuin, een moestuin en de multifunctionele ruimte op het kruispunt van de tuin en het plein.

Om later hergebruik in overeenstemming met de ontwikkeling van de buurt mogelijk te maken, zijn de draagconstructies van de benedenverdiepingen van de appartementsgebouwen samengesteld uit een systeem van betonnen balken en kolommen, waardoor flexibiliteit in de structuur zelf wordt ingebouwd.

Een vernieuwde wijk gebaseerd op het principe "de tien-minuten-stad"
Futurn kreeg de kans om de voormalige vestiging van Prémaman in het Noord-Brusselse Haren te hertekenen en nieuw leven in te blazen. “De site van 2,55 hectare met oude opslagplaatsen is ingekleurd als ondernemingsgebied in een stedelijke omgeving (OGSO)”, zegt Frederik Baert, managing partner bij Futurn. “Dat betekent dat er naast bedrijvigheid ook ruimte is voor wonen. Omdat wij met Futurn voornamelijk focussen op bedrijfsvastgoed, besloten we voor dit project een partner aan te trekken die ervaring heeft met residentieel vastgoed. Die vonden we in Inclusio, die we volledig steunen in hun missie om zwakkere bevolkingsgroepen kwaliteitsvolle, betaalbare woningen aan te bieden.”

"Deze 123 woningen in Haren zijn een volgende stap in ons programma “de tien-minuten-stad, dat al jaren centraal staat in ons stadsproject. Het project Northcity/Middelweg zal een nieuwe “look” geven aan deze wijk d.m.v. zijn economische mix met enerzijds ruimten voor kmo's, stedelijke en ambachtelijke productie, en anderzijds een aanbod met betaalbare huisvesting", aldus Philippe Close, burgemeester van de Stad Brussel.

Beelden: ©Una|a

16 Décembre, 2022 - 11:15

Willemen Construct est née le 1er juillet 2018 de la fusion entre Willemen General Contractor et le département construction de Kumpen.