Nieuw datacenter in recordtempo wind- en waterdicht

Prev Next

In opdracht van het Amerikaanse CyrusOne bouwt Cosimco op het Polanenpark in Halfweg (Metropoolregio Amsterdam) een nieuw datacenter. Het immense gebouw is na amper vijf maanden wind- en waterdicht. Het datacenter heeft een footprint van 120 bij 60 meter, is 22,5 meter hoog en gefundeerd op palen van ruim 22 meter.

Het Nederlandse vakblad Beton & Staalbouw brengt in haar jongste nummer een reportage over dit bijzondere project met sterk internationaal karakter, want: een Amerikaanse opdrachtgever, een gedelegeerd bestuurder, architect en ingenieursbureau uit Groot-Brittannië en onderaannemers grotendeels uit Nederland.

“Dit type project is ons op het lijf geschreven”, zegt projectleider Jeroen Van Doorslaer. “We zijn gespecialiseerd in de bouw van industriële hallen, waaronder magazijnen en datacenters. Bovendien is Nederland voor Cosimco geen onbekend terrein. Binnen vijf maanden hadden we het gebouw al wind- en waterdicht, een absoluut record gezien de grootte. Bouwtechnisch kan het ook niet sneller, rekening houdend met de droogtijden van beton, enz.”

Het bouwteam van Cosimco bestaat uit twee uitvoerders (één voor de ruwbouw en één voor de binnenafwerking), een projectmanager, een inkoper en een werkvoorbereider. “Kortom, een niet al te groot team, maar zeker zo efficiënt. Het bestek is grotendeels geschreven op basis van Engelse normen en uitgangspunten, die we hebben vertaald naar de Nederlandse normen. Voor de uitvoering doen we grotendeels beroep op onderaannemers”, legt Van Doorslaer uit.

3.500 ton staal, 2.250 funderingspalen & 3.000 m³ beton

De constructie bevat in totaal maar liefst 3.500 ton staal. Verder is het gebouw voorzien van twee tussenvloeren bestaande uit Comflorplaten (stalen platen met een betonnen druklaag) met elk een verdiepingshoogte van 7 meter en is de gevel gedicht met sandwichpanelen van 20 centimeter dik. Ze wegen elk 300 kilogram. Vlak voor het nieuwe datacenter bouwt Cosimco een kantoorgedeelte van drie lagen hoog en een vloeroppervlak van 950 m² per laag.

Naast het datacenter is bovendien de zogenaamde service yard ingericht: een generatorpark voor 24 noodaccu’s en aggregaten. Van Doorslaer: “De generatoren zijn elk op een eigen funderingsmassief geplaatst van 14 bij 3,75 meter en 80 centimeter dik. Ook deze ‘blokken’ zijn – net als het datacenter zelf en de vloerconstructie van het gebouw – gefundeerd op palen. In totaal zijn er maar liefst 2.250 palen aangebracht over het hele project en is er 3.000 m³ beton verwerkt.”

Eind september levert Cosimco het nieuwe datacenter op. “De meerwerken moeten ten laatste eind oktober zijn afgerond. Gespreken zijn nu nog lopende om de warmte die wordt geproduceerd in het datacenter straks beschikbaar te stellen aan de stad Haarlem. Voor ons als Cosimco is het nieuwe gebouw voor CyrusOne in ieder geval weer een mooie referentie in Nederland.”

 

18 June, 2019 - 12:00

Since 2005, Cosimco has been part of Willemen Groep, the largest family construction group in Belgium.