Rives Ardentes, de toekomstige ecowijk van Luik, komt er nu echt wel snel aan

Prev Next

Vrijdag is in aanwezigheid van burgemeester van Luik Willy Demeyer de symbolische eerste steen gelegd van Rives Ardentes, een nieuwe ecologische stadswijk met een oppervlakte van maar liefst 25 hectaren langs de oevers van de Maas.

Rives Ardentes is de herontwikkeling van stadsdeel Coronmeuse tot een gemengd, duurzaam en gezellig woongebied en een voorbeeld voor de toekomst. De wijk brengt wonen, werken en leven op één plek samen, met een focus op zachte mobiliteit, duurzaamheid en leefbaarheid. Alle generaties vinden er hun gading, en het enorme verkoopsucces bevestigt dat. Op dit ogenblik zijn er al meer dan 140 van de 200 reeds vergunde wooneenheden gereserveerd. Met deze eerstesteenlegging willen de publiek-private partners, de stad Luik en NEO-LEGIA - een consortium tussen Willemen Groep, Jan De Nul en CIT Blaton - de aandacht vestigen op de manier waarop hun ambities vandaag op het terrein vorm krijgen. 

De wijk, waar in 1930 en 1939 wereldtentoonstellingen plaatsvonden, zal een mix bieden van tal van functionaliteiten: er komen 1.325 woningen, kantoren, buurtwinkels, restaurants en diensten, een dienstwoning, twee kinderdagverblijven, sportvoorzieningen, enz. De opmerkelijke gebouwen ‘l'Equerre’ en ‘Le Grand Palais’ krijgen een opknapbeurt en een nieuwe bestemming. Ongeveer 80 procent van de totale oppervlakte blijft voorbehouden voor open en groene ruimten zoals parken, tuinen en water, inclusief een plein met een fontein. Een nieuwe tramlijn, een jachthaven en twee fiets- en voetgangersbruggen zullen zorgen voor een vlotte verbinding tussen Rives Ardentes en de omgeving.

Bijna klimaatneutraal

Rives Ardentes zal zich kunnen verwarmen via warmterecuperatie en met warmte geproduceerd door de verbrandingsoven van Intradel in Herstal. Een stedelijk leidingennet zal de warmte ter plaatse brengen zonder de minste productie van CO2 of ander afval op de site. Johan Willemen, voorzitter van Willemen Groep: “Deze autonomie op het vlak van verwarming is een grote troef gezien de huidige situatie op de energiemarkt. De woningen, bureaus en winkels in de ecowijk zullen niet verwarmd worden met gas, elektriciteit of olie, maar met water verwarmd door de verbranding van afval.”

Hoofdzetel Ethias

In 2021 heeft Ethias besloten om zijn toekomstige Luikse zetel te vestigen in het hart van Rives Ardentes. De menselijkheid, de gezelligheid, het groene karakter, de duurzaamheid en de mix aan functionaliteiten en diensten van deze nieuwe wijk waren daarvoor de doorslaggevende factoren. Philippe Lallemand, CEO van Ethias: “Dankzij de meest recente technologieën zal onze nieuwe zetel een voorbeeld zijn op het vlak van energieverbruik. Dit ligt geheel in het verlengde van onze ambities op het vlak van koolstofneutraliteit. Door te kiezen voor Rives Ardentes en een modern gebouw aangepast aan de nieuwe manier van werken, heeft Ethias duidelijk gekozen voor de toekomst."

De planning van de bouwwerken:

  • De gebouwen van de vroegere ‘Foire Internationale de Liège’ werden afgebroken in juni 2021.
  • Eind 2021 ging de bouw van de eerste residentiële gebouwen van start.
  • Momenteel worden de woningen met 3 tot 4 slaapkamers en de appartementen met 1 tot 4 slaapkamers gebouwd. De ruwbouw van de eerste twee appartementsgebouwen van respectievelijk 41 en 45 eenheden zal dit jaar worden voltooid. 90% van deze eenheden zijn verkocht. Deze eerste gebouwen en de woningen ‘Maisons du Parc’ worden eind 2023 opgeleverd.
  • De infrastructuurwerken zijn aan de gang. Het grootste deel van de buiteninrichtingen zoals straatjes, parken, publieke ruimten, doorgangen boven het dok, worden in december 2023 opgeleverd.
  • Ook de aanleg van de nieuwe tramlijn schiet goed op. Oplevering wordt verwacht in de lente van 2024.

Meer info over het residentiële aanbod: www.rivesardentes.be

Lees ook het 

 

21 October, 2022 - 12:30

Willemen Real Estate is the Willemen Groep’s project development department.

Since 1998 Franki has been part of Willemen Groep, the largest family construction group in Belgium.