Nieuwe Drie Fonteinenbrug over het Kanaal naar Charleroi is ingehuldigd

Prev Next

De nieuwe Drie Fonteinenbrug op de grens van Drogenbos en Sint-Pieters-Leeuw is vandaag officieel ingehuldigd. Zaterdag 9 juli kan je vanaf 12 uur het eerste verkeer over de brug zien rijden. De brug werd gerealiseerd door Franki Construct in een tijdelijk maatschap met HYE.

De bouw van de Drie Fonteinenbrug kadert in de verdere uitbouw van het Kanaal naar Charleroi als belangrijke transportader. “De nieuwe Drie Fonteinenbrug moet de ontsluiting en de verkeersveiligheid in en rond de bedrijvenzone langs het Kanaal verbeteren en tegelijk het watergebonden transport stimuleren”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

De ontsluiting van de bedrijvenzone nabij de Ring rond Brussel op de linkeroever van het Kanaal was niet optimaal. Vrachtwagens konden de site enkel bereiken via de N6 en door een aantal woonwijken. Dankzij de nieuwe Drie Fonteinenbrug kan het vrachtverkeer via de Ring R0 en via de rechteroever van het kanaal worden afgeleid. Hierdoor zal de zone rond het kanaal aantrekkelijker worden voor nieuwe bedrijven die op zoek zijn naar een locatie met een goede ontsluiting.

De brug werd in een atelier in twaalf transporteerbare onderdelen gebouwd. Op het werfterrein langs het kanaal werden de verschillende delen vervolgens gemonteerd om ze tenslotte met de nodige voorzichtigheid en precisie naar haar definitieve plek te varen en daar te plaatsen [video]. “De nieuwe Drie Fonteinenbrug voldoet aan alle noden van deze tijd, zorgt voor een veiligere en vlottere verkeersafwikkeling en met een hogere doorvaarthoogte garandeert ze bovendien vlot scheepvaartverkeer. Samen met de andere investeringen wordt het Kanaal naar Charleroi zo gaandeweg toegankelijk gemaakt voor moderne schepen met drie containerlagen”, zegt Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg.

Met de realisatie van de Drie Fonteinenbrug wordt op de linkeroever van het kanaal ook de uitbouw mogelijk van een regionaal overslagcentrum (ROC) en de aanleg van nieuwe kades. Ook een goede functionele aansluiting op de nieuwe fietssnelweg F20 Kanaalroute Zuid is voorzien.

De nieuwe brug in cijfers:
• Vrije overspanning over het kanaal    74 m
• Breedte brugdek      17,65 m
• Breedte uitkraging fiets- en voetgangersdeel   4,5 m
• Hoogte van de brug van onderzijde dwarsbalk tot top boog 14,4 m
• Vrije doorvaarthoogte      7,2 m
• Drie aanbruggen, totale lengte overspanning   89 m
• Overspanning tussen V-vormige pijlers    3x23 m
 

8 July, 2022 - 18:15

Since 1998 Franki Construct has been part of Willemen Groep, the largest family construction group in Belgium.