[VIDEO] Vlieg mee over de nieuwe Tangent in Mechelen

Prev Next

De Tangent met Margaretatunnel (755m) die de op- en afrit van de E19 Mechelen-Zuid en de N15 aan de Nekkerhal met elkaar verbindt, gaat vanavond open voor het autoverkeer. Het is een belangrijke mijlpaal voor het Mechelse stationsproject, een grootscheeps infrastructuurproject waarbij behalve het station ook de ruime omgeving volledig heringericht wordt. Deze video (beelden gemaakt in maart 2022) neemt je langsheen het 2,7 kilometer lange traject met naast de Tangent ook een gloednieuwe infrastructuur voor fietsers en voetgangers.

De Mechelse stationsbuurt is in volle verandering. Al in 2012 gaven partners Stad Mechelen, Agentschap Wegen en Verkeer, Infrabel, NMBS en De Lijn het startschot voor de realisatie in verschillende deelfases van een aangenamere stationsomgeving. De Tangent moet als nieuwe gewestweg de stationsomgeving en de ring rond Mechelen (R12) ontlasten en zorgen voor vlotter doorgaand verkeer. Willemen Groep is een vaste partner in alle infrastructuurwerken.

In de eerste fase werkte Franki Construct in TM mee aan een 15-tal nieuwe kunstwerken, waaronder de bruggen voor de nieuwe spoorbypass, de Margaretatunnel onder de Leuvensevaart, een verkeersbrug over de Dijle en de ingesleufde Tangent onder het spoor. In dat pakket zaten dus al een deel van de ruwbouwwerken voor de Tangent. Daarnaast bouwden we de tunnels onder de spoorweg aan de Brusselsesteenweg en een nieuwe brug over de Dijle. In de vervolgfase werkten Willemen Infra en Franki Construct samen aan de voltooiing van de Tangent en de fiets- en voetgangersinfrastructuur.

De afgelopen jaren hebben de twee bedrijven uit onze groep de Brusselsesteenweg aangesloten op de Tangent, een nieuwe fietsbrug over de Brusselsesteenweg gebouwd, een kruispunt aangelegd dat de Jubellaan verbindt met de Margaretatunnel onder de Leuvense Vaart, een fietstunnel onder de Jubellaan gebouwd en het kruispunt van de Europalaan met de Jubellaan omgevormd tot een T-kruispunt. Franki Construct nam daarbij het bouwen van de tunnels en bruggen voor zijn rekening, terwijl Willemen Infra alle wegenis- en rioleringswerken en enkele nieuwe kruispunten en de fietsinfrastructuur verzorgde.

Arsenaalpuzzel

Eén van de blikvangers in het project is de zogenaamde Arsenaalpuzzel ter hoogte van het kruispunt van de Leuvensesteenweg met de R12. Dit is een unieke bruggenstructuur die een veilige kruising van de Tangent en de Leuvensesteenweg mogelijk maakt voor fietsers en voetgangers. De voor Vlaanderen unieke constructie is een belangrijke schakel in de fietssnelweg tussen Antwerpen en Brussel en legt tegelijkertijd nieuwe verbindingen tussen de Arsenaalwijk, het Dijlepad en het station. De Arsenaalpuzzel ligt centraal in de nieuwe fiets- en wandelverbinding tussen Mechelen-Noord en Mechelen-Zuid, die eind 2021 officieel werd ingefietst.

Lees de volledige reportage.

 

4 July, 2022 - 12:30

Willemen Infra is a leading, Belgian road construction company with a regional presence in both Flanders and Wallonia. An important asset is that we have all aspects of the construction process under our own management and thus fully control the execution. Moreover, our team of 1,000 well-trained and experienced employees are willing to work at night and over the weekend to make sure they get everything done in time. In addition, thanks to our own COPRO-certified production and recycling sites, we are one of the leading producers for asphalt and road concrete.

Since 1998 Franki Construct has been part of Willemen Groep, the largest family construction group in Belgium.