Langste boogbrug over het Albertkanaal is open voor verkeer

Prev Next

Vrijdag is de nieuwe brug over het Albertkanaal in Beringen in gebruik genomen. De bouw van deze brug kadert in het project van De Vlaamse Waterweg om de doorvaarthoogte van alle bruggen over het Albertkanaal te verhogen tot 9,10 meter. Met haar 175 meter is de nieuwe brug in Beringen de langste van allemaal.

De brug in Beringen is één van de 8 bruggen over het Albertkanaal die via T Albert in cluster 2 aanpakt. Door de bruggen te verhogen tot 9,10 meter kunnen schepen met vier lagen containers varen op het Albertkanaal. Zo worden er nog meer vrachtwagens van de weg gehouden. Eerder leverende het consortium - met Franki Construct en Willemen Infra - al een eerste cluster van 7 nieuwe bruggen op.

De werken voor de bouw van de nieuwe hogere stalen boogbrug over het Albertkanaal in Beringen zijn in februari 2020 gestart. Een jaar later, begin maart 2021, werd de nieuwe brug ingevaren en geplaatst. Op 1 september testten 20 vrachtwagens de nieuwe brug door hun gewicht in verschillende opstellingen over de brug te verdelen. Vrijdagnamiddag 3 september werd de boogbrug geopend voor gemotoriseerd verkeer.

“Met haar totaallengte van 175 meter en een hoogte van 30,5 meter boven het wegdek oogt de boogbrug indrukwekkend. Ze is ver buiten de stad te zien en meteen ook de langste brug die over het Albertkanaal ligt. Voor fietsers worden fietstunnels en fietspaden voorzien die volledig vrij van de rijweg liggen, wat de verkeersveiligheid alleen maar ten goede komt”, vertelt Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken .

Afbraak brug Paal-Tervant

Fietsers blijven tot de afbraak van de oude brug eind september nog de oorspronkelijke brug gebruiken. De nieuwe fietstunnel onder de Lummenseweg kan medio september in gebruik worden genomen. Eind september is de nieuwe brug toegankelijk voor alle weggebruikers.

Nu de brug in Beringen open is voor auto- en vrachtverkeer, start binnenkort de afbraak van de brug in Paal-Tervant. Ook daar bouwt via T Albert een nieuwe stalen boogbrug over het Albertkanaal. Inmiddels zijn vier van de acht bruggen uit cluster 2 open voor verkeer: Lummen, Herentals, Meerhout-Vorst en nu dus ook Beringen.

 

3 September, 2021 - 15:30

Since 1998 Franki Construct has been part of Willemen Groep, the largest family construction group in Belgium.