Willemen Infra bouwt ‘rotonde van de toekomst’ in Gentse R4

Prev Next

Aan het drukke verkeerspunt aan Euro-Silo in Oostakker zijn maandag de werken gestart voor de aanleg van het eerste turboverkeersplein in België. Willemen Infra bouwt het komende anderhalf jaar in opdracht van De Werkvennootschap op de ring rond Gent aan deze geavanceerde variant van de klassieke rotonde, met drie rijstroken en slimme verkeerslichten. Een primeur voor ons land.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters gaf samen met Gents burgemeester Mathias De Clercq het officiële startsein voor de realisatie van de ‘rotonde van de toekomst’ aan de R4 West en Oost.

Op dit moment is het kruispunt aan Euro-Silo een verkeersknelpunt. Op drukke momenten passeren er tot 6.000 voertuigen per uur. Bovendien ontstaan er onveilige verkeerssituaties omdat er onvoldoende ruimte is voor vrachtwagens en omdat het verkeer uit verschillende richtingen elkaar moet kruisen. Het turboverkeersplein moet zorgen voor een vlottere en veiligere doorstroming in het Gentse havengebied.

Voor je het verkeersplein oprijdt, kies je de juiste rijstrook in functie van je bestemming. Slimme verkeerslichten detecteren hoeveel verkeer er is en springen automatisch op groen. Daarnaast komen er dankzij de vernieuwing en verbreding van de fietssnelweg ook voor fietsers enkele belangrijke verbeteringen aan. Een groene berm zal de fietssnelweg en de R4 van elkaar scheiden.

8 verschillende fasen

De aanleg van het verkeersplein gebeurt in 8 verschillende fasen, waardoor de verkeershinder beperkt blijft. Tijdens de volledige duur van de werken zijn er geen omleidingen voor het autoverkeer, enkel versmalde rijstroken en een snelheidsbeperking. Fietsers volgen een korte omleiding via het havengebied, omdat de fietssnelweg wordt onderbroken ter hoogte van het kruispunt.

Willemen Infra heeft ervaring met het bouwen van bijzondere rotondes en verkeerspleinen. Het realiseerde in 2014 het verkeersknooppunt De Sterre, ook in Gent, waar auto’s moeten voorsorteren vooraleer ze de rotonde oprijden. Maar een turboverkeersplein gaat dus nog een paar stapjes verder.

Blijf op de hoogte van de werken via www.R4WO.be/turboverkeersplein
Bekijk de reportage van vrt NWS

Beelden © De Werkvennootschap

23 February, 2021 - 10:00

Willemen Infra is a leading, Belgian road construction company with a regional presence in both Flanders and Wallonia. An important asset is that we have all aspects of the construction process under our own management and thus fully control the execution. Moreover, our team of 1,000 well-trained and experienced employees are willing to work at night and over the weekend to make sure they get everything done in time. In addition, thanks to our own COPRO-certified production and recycling sites, we are one of the leading producers for asphalt and road concrete.