Slim ruimtegebruik kenmerkt nieuw hoofdkantoor Blommaert

Prev Next

Het nieuwe hoofdkantoor van Blommaert Aluminium in Wijnegem is een feit. Cosimco ging in juni 2019 van start met de afbraakwerken en amper een dik jaar later blinkt er aan het Albertkanaal een gloednieuw kantoorgebouw met een productiehal en een parking met buitenstockage op het dak. De eyecatchers zijn de kraan op het dak en het groene harnas van beton en staal rond het gebouw.

Blommaert Aluminium Constructions bouwt al sinds 1978 aluminium scheepsluiken, masten, trappen en loopplanken voor binnenschepen. Daar kwamen in de loop der jaren ook mobiele overkappingen voor opslagplaatsen en aluminium constructies voor de industrie bij. Enkele jaren geleden schakelden het bedrijf internationaal een versnelling hoger met een groot contract in Brazilië. Bovendien opende het niet zo lang geleden een kantoor in Rotterdam. Met de nieuwe hoofdzetel aan het Albertkanaal in Wijnegem maakt het bedrijf zich klaar voor de verdere groei en internationalisering.

Slim ruimtegebruik

De nieuwe gebouwen van Blommaert Aluminium Constructions bevatten 4700 m² kantoorruimte, die verdeeld is over acht verdiepingen. Voorts is er sprake van een productiehal van 1800 m², 2600 m² stockageruimte op het dak en 2600 m² parkeerruimte, verspreid over drie verdiepingen. En dat allemaal op een terrein van 3240 m². Er werd dus extra ruimte gecreëerd door te stapelen en ruimtegebruik te delen. Blommaert gebruikt voorlopig alleen het eerste en tweede niveau van het kantoorgebouw. De andere verdiepingen zijn te huur en er is een coworkingspace ingericht. Afhankelijk van de groei van het bedrijf zal Blommaert op langere termijn ook de andere verdiepingen gebruiken.

Stockage op het dak

Boven op het dak van het kantoorgebouw staat een kraan. Ook dat is een ideale manier om plaats te winnen. Jack Berben, commercieel directeur van Cosimco: “Blommaert gebruikt de kraan om schepen op het Albertkanaal te laden en te lossen. De voorraad van de afgewerkte en te herstellen scheepsluiken staat dan ook op het dak van zowel het parkeer- als het kantoorgebouw. We hebben die kraan onder meer gebruikt bij de bouw. Ze staat daar dus puur functioneel. Toch vind ik dat ze de nieuwe gebouwen architecturaal gezien nog indrukwekkender maakt.”

Als verwijzing naar het industriële karakter van de site, brachten de architecten de draagstructuur naar buiten. De groene kleur van het beton sluit aan bij de omgeving, waar de hedendaagse stoere industriële activiteit in contact komt met industrieel erfgoed en natuur. Bovendien fungeert het exoskelet tijdens de warmste dagen van het jaar als een belangrijke primaire zonwering.

Twee weken bouwtijd per verdieping

Jack Berben: “De grootste uitdaging voor ons was toch wel de strakke timing. We werkten met gemiddeld zestig bouwvakkers op de werf en realiseerden elke twee weken een nieuwe verdieping. Dat is natuurlijk ook de sterkte van Cosimco. We prefabriceren zo veel mogelijk met onze partners. Zo neemt de plaatsing zelf minder tijd in beslag.”
 

Uit: Bouwen aan Vlaanderen
Foto:
© Bob Reijnders

18 December, 2020 - 11:00

Since 2005, Cosimco has been part of Willemen Groep, the largest family construction group in Belgium.