Tiende opleidingsdag focust opnieuw op veiligheid

Prev Next

Alle bouwvakkers en werfleiders van Cosimco, Franki Construct, Tools en Willemen Construct verzamelden dinsdagochtend in Campus De Nayer in Sint-Katelijne-Waver voor de inmiddels 10de editie van de jaarlijkse opleidingsdag. Opnieuw stond het thema veiligheid centraal.

“Het aantal ongevallen in onze groep blijft dalen. Toch is elk ongeval er één teveel en zijn we pas tevreden als we onze ambitie om het aantal ongevallen te herleiden tot nul helemaal kunnen waarmaken. Daarom blijven we inzetten op preventie en opleiding. Vooral omdat elk ongeval vermeden kan worden”, aldus Tom Willemen in zijn verwelkoming.

Om 8 uur ’s ochtends werd iedereen opgedeeld in groepen en gingen de workshops van start. Voor de bouwvakkers zag het programma er als volgt uit:
• Werken op hoogte - module 2: het correct opbouwen en afbreken van een stelling.
• Opfrissing voor onze torenkraanmachinisten, voor zij die werken met een verreiker of met een hoogtewerker. 
• Er werd getoond hoe gebruik te maken van mortelpads, smartlevel en topsafe ladders en het exoskelet.
• Drivolution legde de nadruk op verkeersveiligheid en aangepast rijgedrag.
• Hoe omgaan met ladingzekeren en dit in de praktijk brengen? Daarvoor stonden op de parking van de hogeschool enkele met bouwmateriaal geladen vrachtwagens opgesteld.
• ‘Gedrag en cultuur’ met bedrijfstheater van Klein Barnum om de aandacht te vestigen op onze gedragscode.

Bij die laatste twee opleidingen sloten ook de werfleiders aan. Daarnaast waren er voor hen nog specifieke opleidingen rond kwaliteit: hoe faalkosten vermijden, het nut van checklists, enz. en werd samen met Mensura gefocust op de maandelijkse toolboxmeetings op de werf en hoe daar boodschappen kunnen worden gebracht die blijven hangen.

 

4 February, 2020 - 14:00