Willemen Groep behaalt met SDG Ambassador hoogst haalbare VN-erkenning

‹ Prev Next ›

Willemen Groep mag zich samen met twee andere bedrijven uit de regio Mechelen-Kempen - BeloRta en Smulders - vanaf nu Duurzaamheidsambassadeur van de Verenigde Naties noemen. Het is de allereerste keer dat bedrijven uit deze regio zo'n erkenning krijgen. Drie Vlaamse bedrijven uit andere regio's mogen zich eveneens SDG Ambassador noemen: allnex, Upgrade Estate en Center Parcs. Het certificaat is gisteren uitgereikt door UNITAR, het VN-agentschap voor opleiding en onderzoek, op de Voka Dag Duurzaam Ondernemen in Technopolis.

Om deze absolute toperkenning te krijgen, moesten we een internationale jury overtuigen en een leidende rol opnemen binnen onze waardeketen. De ondernemingen zullen internationaal als voorbeeld dienen om anderen te inspireren inzake duurzaamheidsinspanningen.

"Als familiale bouwgroep is het onze plicht om het voortouw te nemen in de transitie van onze sector en een nieuwe standaard te zetten" zegt Tom Willemen, voorzitter van de raad van bestuur van Willemen Groep. "Daarom werken we al 7 jaar samen met Voka en UNITAR om de SDG's te verankeren in onze bedrijfsstrategie. Ons duurzaam beleid wordt gedragen door onze eigen mensen en onze partners. Deze erkenning is het resultaat van een geslaagde samenwerking waar we als groep trots op zijn!"

Tijdens de 7e Voka Dag Duurzaam Ondernemen in Technopolis te Mechelen kwamen alle bedrijven samen die het afgelopen jaar onder begeleiding van Voka stappen hebben gezet in een meer duurzame bedrijfsvoering. Van die bedrijven behalen er 91 een VN-duurzaamheidscertificaat.

Er bestaan drie niveaus van duurzaamheidscertificaten die bedrijven achtereenvolgens kunnen behalen: SDG Pioneer, SDG Champion en SDG Ambassador. Een bedrijf dat duurzaamheid via de SDG’s (sustainable development goals) structureel verankert mag zich SDG Pioneer noemen. Bedrijven die nadien ook een pilootproject rond transitie realiseren, worden SDG Champion. Wie nog verder gaat en ook een voorbeeldrol opneemt binnen de hele waardeketen en daarvan een internationale jury kan overtuigen, mag zich SDG Ambassador noemen.

Voka werkt voor de uitreiking en de begeleiding van de UNITAR-certificaten samen met CIFAL Flanders, de lokale hub van UNITAR, het opleidingsinstituut van de Verenigde Naties. Daardoor kunnen bedrijven die deelnemen een erkenning van de Verenigde Naties krijgen.

"Door de samenwerking met Voka kunnen we niet alleen méér ondernemingen bereiken om met de SDG’s aan de slag te gaan. Maar het is ook een hefboom voor meer ambitieuze acties en initiatieven", zegt Peter Wollaert, UNITAR Fellow en Algemeen Directeur van CIFAL Flanders.

Onder de paraplu van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) kunnen ondernemingen op verschillende niveaus werken aan duurzaamheid. Sinds de start in 2017 heeft Voka al meer dan 1.000 ondernemingen begeleid op hun pad naar een meer duurzame bedrijfsvoering. Samen hebben ze meer dan 18.000 acties uitgevoerd om één van de SDG’s te realiseren in hun bedrijfsvoering.

25 October, 2024 - 09:15

Willemen Infra is a leading, Belgian road construction company with a regional presence in both Flanders and Wallonia. An important asset is that we have all aspects of the construction process under our own management and thus fully control the execution. Moreover, our team of 1,000 well-trained and experienced employees are willing to work at night and over the weekend to make sure they get everything done in time. In addition, thanks to our own COPRO-certified production and recycling sites, we are one of the leading producers for asphalt and road concrete.

Willemen Real Estate is the Willemen Groep’s project development department.

Since 1998 Franki has been part of Willemen Groep, the largest family construction group in Belgium.

Since 2005, Cosimco has been part of Willemen Groep, the largest family construction group in Belgium.

Since 1998 Franki Construct has been part of Willemen Groep, the largest family construction group in Belgium.

Willemen Construct came into being on 1 July 2018 as a result of the merger between Willemen General Contractor and the construction department of Kumpen.