Werken vernieuwing snelwegparking Diepenbeek officieel van start

  •  
    Beeld: Agentschap Wegen en Verkeer
Prev Next

Vanochtend werd de symbolische eerste spadesteek gegeven voor de vernieuwing en uitbreiding van de snelwegparking langs de E313 in Diepenbeek. De werken die Willemen Infra er zal uitvoeren, kaderen in een breder project dat AWV uitrolt op initiatief van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD). In totaal worden 37 parkings verbeterd en beveiligd, wat moet zorgen voor meer parkeerplaatsen en comfortabelere en veiligere dienstzones. Einde van de werken in Diepenbeek - ter waarde van 5,2 miljoen euro - is voorzien in het najaar.

Het Agentschap Wegen en Verkeer maakt werk van een renovatie en uitbreiding van de bestaande snelwegparkings langs de E313 in Diepenbeek. Op die manier wordt de verouderde infrastructuur vernieuwd en komt er meteen een invulling voor het structureel tekort aan vrachtwagenparkings in Vlaanderen. Het bestaande openbare domein wordt benut.

Nu de voorbereidende werkzaamheden en onderzoeken zijn afgerond, is Willemen Infra vandaag gestart met de grondwerken voor de uitbreiding van de snelwegparking langs de E313 in Diepenbeek. Aansluitend volgen de riolerings- en infrastructuurwerken. Bij gunstige weersomstandigheden nemen de werken in totaal zo’n acht maanden in beslag. Maximale bereikbaarheid blijft het uitgangspunt tijdens de heraanleg. Frequente gebruikers van de parking dienen wel rekening te houden met een verminderde capaciteit. De huidige voorzieningen voor het snel laden van elektrische voertuigen blijven uiteraard behouden.

Bij het ontwerp van de vernieuwde parkings aan beide zijden van de E313 ging extra aandacht naar de veiligheid door voldoende verlichting te voorzien, camerabewaking te installeren en een duidelijke scheiding tussen vracht- en personenwagens in te voeren. Er komen in Diepenbeek 86 extra parkeerplaatsen voor vrachtwagens bij en het comfort van de parkings stijgt aanzienlijk - ook voor vrachtwagenchauffeurs - door meer ontspanningsmogelijkheden en meer en beter sanitairr. Naast de groenaanplanting is er ook zeer veel aandacht voor de afwatering van hemelwater. Daarvoor worden onder meer bufferbekkens voorzien. Om een aangename rustplaats te creëren én als visuele afscherming naar de omgeving, wordt er aan de randen van de parkings een groenscherm in heesters en hoogstammige bomen aangeplant. Dit levert bovendien een duurzame bijdrage aan het lokale ecosysteem. Er komen in totaal een 200-tal nieuwe hoogstammige bomen.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “De groei in vrachtverkeer, de opmars van elektrisch rijden en de nood aan extra beveiliging stellen nieuwe eisen aan onze snelwegparkings. Om aan die eisen tegemoet te komen, werkt AWV onder mijn impuls aan de volledige vernieuwing van maar liefst 18 dienstenzones op 11 locaties langs autosnelwegen.”

In totaal komen er in Vlaanderen ook 255 extra parkeerplaatsen bij voor vrachtwagens – waarvan vandaag 125 gerealiseerd – en dat aantal groeit nog. In het kader van de transmigratieproblematiek nam AWV op 23 parkings ook extra veiligheidsmaatregelen.

Dit alles is goed voor een recordinvestering in onze snelwegparkings van 36,5 miljoen euro. Samen met de investeringen voor de herinrichtingen van de dienstenzones door de concessiehouders gaat het om een totaalinvestering van circa 75,5 miljoen euro.

Bekijk de reportage van TV Limburg.

7 February, 2024 - 15:15

Willemen Infra is a leading, Belgian road construction company with a regional presence in both Flanders and Wallonia. An important asset is that we have all aspects of the construction process under our own management and thus fully control the execution. Moreover, our team of 1,000 well-trained and experienced employees are willing to work at night and over the weekend to make sure they get everything done in time. In addition, thanks to our own COPRO-certified production and recycling sites, we are one of the leading producers for asphalt and road concrete.