Willemen Groep in de kijker op Dag van het Familiebedrijf

Prev Next

De Dag van het Familiebedrijf op dinsdag 4 oktober werd door Vlaams minister van Werk, Economie en Innovatie Philippe Muyters op gang getrapt in het hoofdkantoor van Willemen Groep, de grootste familiale bouwgroep van België. Het is een initiatief van het Instituut voor het Familiebedrijf (IFB) dat onderzoek voert naar familiebedrijven en hen bijstaat in de verdere professionalisering.

Het IFB vierde dinsdag zijn twintigste verjaardag. “In 1996 twijfelde men nog of familiebedrijven wel een toekomst hadden, vandaag worden ze gezien als een model met groot potentieel voor de toekomst”, klinkt het bij het IFB. Professor Johan Lambrecht van KU Leuven voerde in samenwerking met enkele familiebedrijven een onderzoek naar de factoren die bijdragen tot het langdurige succes van familiale ondernemingen, over generaties heen. Willemen Groep is een van de cases die tijdens het congres besproken werden.

Johan Willemen gaf begin dit jaar de fakkel aan het hoofd van het bedrijf door aan zijn zoon Tom. “Als je een goede CEO in de familie vindt, ga dan zeker daarvoor. Een externe CEO wordt al snel geconfronteerd met de druk van de cijfers, ook al gaat het dan om een familiebedrijf. Ik denk dat ik daar als voorzitter ook iets harder op druk, uit schrik dat hij minder binding heeft met het bedrijf. Met Tom als CEO heb ik een gevoel van welbehagen en geruststelling”, aldus Johan Willemen in De Tijd (dd. 05/10/2016).

Het verhaal van Willemen is volgens professor Lambrecht een mooie illustratie van de eerste les uit de studie ‘Familiale continuïteit als doel’. Ook les twee ‘Bouw voort op het verleden’ ziet Johan Willemen perfect terug in zijn opvolger. “Respect voor traditie en familiewaarden heeft als keerzijde dat je vernieuwing uit het oog verliest”, zegt hij. “In te veel familiebedrijven regeert de pater familias als een King Charles, zoals hij dat al decennia doet. Je moet juist afstand durven te nemen van je bedrijf.”

“Ik sta versteld van de innovaties die Tom na nog geen jaar heeft binnengebracht bij Willemen Groep. Sinds hij CEO is, zijn er drie mensen dag in dag uit bezig met uit te zoeken hoe we kunnen innoveren. Zo zijn we gekomen tot virtualrealitypresentaties van onze bouwprojecten en werken we met het building information model (BIM), waarmee we een project van ontwerp en lastenboek over uitwerking en werfopvolging, tot facturatie en boekhouding digitaliseren.”

Bekijk het filmpje over het bezoek van het IFB en Vlaams minister Muyters.
 

5 October, 2016 - 12:15