‘Slim en duurzaam’ stadhuis is stuk vroeger klaar

Prev Next

Het nieuwe stadhuis van Gembloers is het allereerste project in België dat concreet vorm heeft gekregen dankzij een uniek financieringsprogramma van Belfius Bank en de Europese Investeringsbank (EIB). Het programma stelt € 400 miljoen ter beschikking van de lokale besturen voor de verwezenlijking van slimme en duurzame projecten die aandacht hebben voor mobiliteit, stedelijke ontwikkeling en energie-efficiëntie. Het stadhuis opende in september de deuren.

Het programma “Smart Cities & Sustainable Development” is een primeur in België, maar ook in Europa. Het is de bedoeling om een dynamiek op gang te brengen rond “Smart Cities”, opdat dit de nieuwe norm wordt voor het bouwen van ‘de steden en gemeenten van de toekomst’. Het stadsbestuur van Gembloers stelde alvast een voorbeeld toen het in 2007 besloot om haar administratieve diensten onder te brengen in een gloednieuw stadhuis. Het was al snel duidelijk dat het project getuigde van een strategische, vernieuwende en duurzame benadering.

Franki is er in geslaagd om het project enkele maanden voor de officiële deadline op te leveren. Burgemeester Benoît Dispa drukte in een brief aan Franki zijn tevredenheid uit. De werken namen 2,5 jaar in beslag, de totale kostprijs bedroeg € 10,6 miljoen.
 

12 October, 2015 - 17:00