[TIMELAPSE] Verlaagde Leieboorden in Kortrijk feestelijk ingehuldigd

Prev Next

De verlaagde Leieboorden in Kortrijk zijn zaterdag onder ruime belangstelling officieel in gebruik genomen. Maar liefst vijfduizend mensen waren erbij om te genieten van een feestelijke opening met vuurwerk en heel wat randanimatie. Aswebo klaarde de klus ruim een maand sneller dan voorzien. Bovenstaande timelapse video bundelt 1 jaar werken in amper twee minuten.

Nadat ter hoogte van het Albertpark de Leie was verdiept en verbreed om grotere schepen een vlotte en veilige doorgang te verlenen, bogen waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg en het Kortrijkse stadsbestuur zich over de herinrichting van de kades van de oude Leie-arm. De Franse landschapsarchitect Michel Desvigne werkte een ontwerp uit, Aswebo vatte de werken vorig jaar op 1 maart aan.

De werken werden in twee fases opgedeeld. In de eerste fase werden enerzijds de Guido Gezellestraat, Broelbrug en Dam en anderzijds de Konventstraat aangepakt. In de Guido Gezellestraat werd een keermuur opgetrokken en in de Konventstraat vonden riolerings- en nutswerken plaats. Alle straten werden opnieuw aangelegd. De eigenlijke verlaging van de Broelkaai en de Verzetskaai behoorde tot fase 2 en werd opgestart tijdens de zomer. De werken op de Broelkaai werden in twee delen opgesplitst, zodat een deel sneller weer kon worden opengesteld voor het verkeer.

Het belangrijkste uitgangspunt bij de herinrichting was het versterken van het contact met het water. Daarom werden de kaaimuren verlaagd en het niveau van het plein geleidelijk tot op een halve meter boven de waterspiegel gebracht. Het resultaat is een aangename en kwaliteitsvolle verblijfsruimte om te wandelen of om te zitten.

Bekijk de reportage van Focus-WTV

 

26 March, 2018 - 12:00

Willemen Infra is a leading, Belgian road construction company with a regional presence in both Flanders and Wallonia. An important asset is that we have all aspects of the construction process under our own management and thus fully control the execution. Moreover, our team of 1,000 well-trained and experienced employees are willing to work at night and over the weekend to make sure they get everything done in time. In addition, thanks to our own COPRO-certified production and recycling sites, we are one of the leading producers for asphalt and road concrete.