Kempense Noord-Zuidverbinding is helemaal klaar

Prev Next

De werken aan de Kempense Noord-Zuidverbinding zijn voorbij. Voor de Kempen start nu een nieuw tijdperk, een periode waarin het verkeer van en naar de regio vlotter én veiliger zal verlopen. Noord-Zuid Kempen was een van de grootste mobiliteitsprojecten van ons land. 

Noord-Zuid Kempen is een publiek-private samenwerking, beheerd door de tijdelijke handelsvereniging (THV) 'Via Kempen' die bestaat uit Kumpen en Aswebo (beide deel van Willemen Groep) en Denul. De THV blijft dertig jaar lang verantwoordelijk voor het onderhoud van de N19g en de 500 meter lange tunnel onder De Hoge Mouw. De nieuwe weg laat het verkeer tussen Kasterlee en Geel veel vlotter verlopen. De tunnel en de nieuwe weg tot aan de Ring rond Geel zorgen er voor dat het verkeer tussen Turnhout en Geel niet langer door het centrum van Kasterlee en de Geelse deelgemeente Ten Aard moet. In februari werd met de N19g tussen Kasterlee en Geel en de nieuwe tunnel onder provinciaal domein De Hoge Mouw al een belangrijk deel van de Noord-Zuidverbinding opengesteld.

Daarnaast werd ook het op- en afrittencomplex Geel-West helemaal heraangelegd. De op- en afritten van de E313 en de aanliggende kruispunten werden gebundeld in twee grote rotondes. Tussen Geel en Kasterlee kwamen nieuwe bruggen, zoals over de Kleine Nete en over het Albertkanaal. Bij die laatste brug werd rekening gehouden met de plannen om het kanaal te verbreden. Tijdens het hele project en tot in de laatste fase werden ook heel wat kruispunten heringericht. Sinds het verdwijnen van de omleidingen, zijn Westerlo, Aarschot en de E313 richting Hasselt weer vlotter bereikbaar.

Vorig jaar was Noord-Zuid Kempen nog de absolute publiekstrekker tijdens Open Wervendag. Liefst 7.500 geïnteresseerden kwamen toen een kijkje nemen naar deze spectaculaire werf.

Voor een terugblik verwijzen we u graag door naar www.noordzuidkempen.be/terugblik. U vindt er info en foto's van de mijlpalen van dit project, alsook een knap timelapse-filmpje (zie boven) waarin de bouw van de fly-over wordt samengevat en getoond in minder dan een minuut. De werken waren zeer ingrijpend. We willen iedereen bedanken voor het geduld en de warme belangstelling waarmee velen het project de voorbije jaren gevolgd hebben.

10 June, 2014 - 16:00