Gevangenis Leuze-en-Hainaut officieel ingehuldigd

Prev Next

De nieuwe gevangenis in Leuze-en-Hainaut is vanmiddag in aanwezigheid van minister van Justitie Annemie Turtelboom officieel ingehuldigd. De instelling biedt plaats aan 364 gedetineerden. De eerste gevangenen kunnen er terecht vanaf midden juli.

Het complex werd op 21 maanden tijd gebouwd op een terrein van 14,47 hectare in een publiek-private samenwerking. De nieuwe gevangenis werd ontworpen, gebouwd en gefinancierd door het consortium FPR Leuze, waar Willemen deel van uitmaakt. Het consortium staat de volgende 25 jaar in voor het onderhoud.

De nieuwe gevangenis laat heel wat ruimte voor natuurlijke lichtinval, werkateliers en sport. Ze beschikt ook over het nieuwe ‘Prison Cloud-systeem’, dat ervoor moet zorgen dat de gevangenen de evolutie van de multimedia niet aan zich voorbij zien gaan. Met Prison Cloud hebben ze onder meer toegang tot het internet en hun administratief dossier, om onnodig transport naar het justitiepaleis te vermijden. De gevangenis is omwille van dezelfde reden uitgerust met een strafuitvoeringsrechtbank. Uitzonderlijk kunnen er ook assisenprocessen plaatsvinden.

De gevangenis organiseert opendeurdagen tijdens de weekends van 15 en 22 juni.
Foto’s van deze nieuwe gevangenis vind je op onze Facebookpagina.

Bekijk de reportage van RTBF en die van RTL.

 

20 May, 2014 - 16:45