Bouw containerterminal in Tanger uit de startblokken

Prev Next

Met Aswebo, Aannemingen Van Wellen, Franki Construct en Cosimco bouwen vier bedrijven van de Willemen Groep samen aan een nieuwe containerterminal voor APM Terminals in de haven van het Marokkaanse Tanger. De voorbije maanden werd de werf ingericht met tijdelijke kantoren en 2.000 meter omheiningen. Die zijn goedgekeurd door de opdrachtgever, waardoor de echte werken kunnen beginnen.

De terminal - de eerste geautomatiseerde containerterminal in Afrika - komt op een site van 53 hectare en zal beschikken over 1.200 meter kaailengte. De voorbije maanden werd op de site een heus kantorendorp met een oppervlakte van 500 vierkante meter opgetrokken. De werfburelen zijn intussen helemaal klaar om een team van 60 mensen een comfortabele werkplek te geven. Afgelopen maandag (27 maart, nvdr.) nam ook opdrachtgever APM Terminals zijn intrek in deze burelen.

Voor Packages A en B van de opdracht werden inmiddels verschillende leveranciers en onderaannemers gecontracteerd. Package A bestaat onder meer uit alle wegenis- en rioleringswerken, de aanleg van de leidingen voor de nutsvoorzieningen en de verhardings- en omheiningswerken. Binnen die eerste fase, die ongeveer een half jaar in beslag zal nemen, zijn de rioleringswerken en de ophogingswerken intussen gestart. Verder zit ook de installatie van de ARMG rails in dit eerste lot. Die zijn nodig om containers te stockeren in de terminal.

Package B omvat de bouw van de 1.200 meter lange kraanbalk, waarop de hijskranen worden geplaatst die de schepen laden en lossen. De kraanbalk wordt gefundeerd op 403 palen met een diameter van 1,35 meter en een lengte van maar liefst 24 meter. De palen worden tot 9 meter diep in de rotswand geboord. De pressuremeter tests die deze funderingswerken voorafgaan, zijn ook al uitgevoerd. Nog in dit lot worden alle betonnerings- en bekistingswerken uitgevoerd.

Ook voor Package C werden de partners aangeduid. Zij zijn voor de aanleg van alle nutsvoorzieningen al volop bezig met de engineering en productie. Cosimco neemt hierin de leiding en voert Package D - de bouw van alle gebouwen van de terminal (kantoren en onderhoudsateliers) en de uitrusting van de tankplaats en luifels - uit in eigen beheer.

De voorbije weken werden tal van nieuwe teamleden verwelkomd op de site. Dit team dat bestaat uit expats, gedetacheerden en lokale bedienden, neemt de leiding over het project en stuurt alle onderaannemers en leveranciers aan. Ze kunnen daarbij rekenen op de nodige ondersteuning vanuit de moederbedrijven in België.

APM Terminals MedPort Tangier maakte nog net voor de start van de werken deze knappe dronevideo.

30 March, 2017 - 08:00

Willemen Infra is a leading, Belgian road construction company with a regional presence in both Flanders and Wallonia. An important asset is that we have all aspects of the construction process under our own management and thus fully control the execution. Moreover, our team of 1,000 well-trained and experienced employees are willing to work at night and over the weekend to make sure they get everything done in time. In addition, thanks to our own COPRO-certified production and recycling sites, we are one of the leading producers for asphalt and road concrete.