Cedric Willemen Award gaat naar Christina Stuhlberger

‹ Prev Next ›

Willemen Groep, de Mechelse kunstorganisatie Contour en kunstencentrum nOna hebben vrijdagavond de tweede Cedric Willemen Award uitgereikt aan de beloftevolle kunstenaar Christina Stuhlberger. De award ter nagedachtenis aan Cedric Willemen kadert binnen de context van CONTOUR 8, de achtste biënnale voor bewegend beeld. 

Contour is een vaste waarde tot ver buiten België. Het is een uniek platform voor al wie belangstelling heeft voor bewegend beeld. Contour ontstond in 2003 en vindt elke twee jaar plaats op verschillende locaties in Mechelen. De biënnale presenteert werk van lokale en internationale kunstenaars met een bijzondere aandacht voor verschillende vormen van bewegend beeld. Willemen steunt de werking van Contour al sinds het prille begin. Het doet dit door onder meer een award uit te reiken aan een jonge en/of beloftevolle kunstenaar. Meer dan een award, wil Willemen daarbij een eerbetoon bieden als nagedachtenis aan Cedric Willemen.

Cedric was gepassioneerd door film en studeerde aan LUCA School of Arts in Brussel. Zijn passie en enthousiasme vielen er al snel op. Hij werd er door zijn docenten als beloftevol omschreven. Maar dan sloeg het noodlot toe. In de nacht van 7 op 8 maart 2015 verdween hij na een fuif in zaal Piaf in Antwerpen. Ondanks de zoekacties opgezet door ChildFocus en de familie en zijn vrienden, was er een aantal weken geen spoor van Cedric. Tot zijn levenloze lichaam op 1 april 2015 werd opgemerkt in de Schelde, niet ver van de plaats waar hij voor het laatst gezien werd. Hij was pas 21 jaar jong.

Het idee een award uit te reiken aan een jonge beloftevolle filmmaker kreeg samen met nOna en de Contour Biënnale vorm. Cedric vormde daarbij de schakel. Hij was de zoon van de jongste broer van Johan Willemen en de neef van Tom en Bram Willemen, beiden ook actief in het bedrijf, respectievelijk als CEO en communicatieverantwoordelijke. De winnaar van de award ontvangt een bedrag van € 2.500 en wordt door nOna begeleid. Op die manier wil Willemen een jonge en beloftevolle videokunstenaar de kans geven om zich verder te ontplooien, een kans die Cedric helaas niet meer gegund was.

Kansen geven aan jong talent en hen helpen ontplooien is een kernwaarde in de bedrijfscultuur van Willemen Groep. Daarnaast dient deze award uiteraard ook om de herinnering aan Cedric, zijn talent en de persoon die hij was, levend te houden. De eerste Cedric Willemen Award werd in 2015 uitgereikt aan de Angolese kunstenaar Nástio Mosquito. Contour Biënnale 8 loopt nog tot 21 mei.

www.contour8.be
 

24 April, 2017 - 17:00