Brug van 2.000 ton probleemloos geplaatst (video)

Prev Next

Onder belangstelling van heel wat buurtbewoners is zondagvoormiddag de nieuwe brug aan het Schansakkerknooppunt in Oostakker op haar plaats geschoven. De THV Franki Construct-Aswebo werkt al sinds mei 2014 aan een nieuw knooppunt op de R4, dat voor een betere ontsluiting moet zorgen van de industriezone Oostakker I.

Een paar tientallen toeschouwers vatten post op de bestaande brug in de Eksaardeweg om de hele operatie te kunnen volgen. De 71 meter lange brug van iets minder dan 2.000 ton moest vijftien meter schuiven. De brug is gebouwd op de locatie waar straks een tweede brug komt. Door beide bruggen op dezelfde plek te bouwen, kunnen bekisting en stellingen nog een keer dienstdoen.

De operatie verliep vlot. De brug werd eerst opgetild en dan met een hydraulische pomp meter per meter opgeschoven. Om de veiligheid te garanderen, werd tijdens het schuiven de R4 afgesloten voor het verkeer. De vernieuwing van het knooppunt omvat ook de renovatie van de bestaande brug in de Eksaardeweg. Naast een nieuw wegdek krijgt die brug verhoogde fiets- en voetpaden. De werkzaamheden moeten nog voor de zomer afgerond zijn.

De video bovenaan vat de werken, die in totaal drie uur hebben geduurd, in één minuut samen.

23 February, 2015 - 14:00