BIM-foodtruck kwam vandaag langs op twee van onze werven

Prev Next

Op initiatief van onze BIM-softwareleverancier hield een 'BIM-foodtruck' halt op twee van onze werven: The Link in Berchem en Total Tankbunds in de haven van Antwerpen.

De voorbije weken kon op een website gestemd worden op tal van werven waar de BIM-foodtruck zou kunnen langskomen. The Link en Total Tankbunds, werven van respectievelijk Willemen en Franki Construct, haalden meer dan 1.000 stemmen. Daardoor kon het hele team genieten van een soepje, een lekkere wrap of een broodje gehaktbal.

Bij Willemen Groep werken projectteams efficiënt samen dankzij BIM, waarbij het bouwwerk wordt opgebouwd in een 3D model dat alle beschikbare gegevens verzamelt en verwerkt. In dit model kan je zelf objecten zoals wanden en leidingen toevoegen en meteen zien of die objecten daadwerkelijk in de constructie passen. Het grootste voordeel wanneer alle partijen in één model werken, is dat iedereen over dezelfde gegevens beschikt. Alle in het bouwproces betrokken partijen kunnen het BIM-model raadplegen en zo onmiddellijk zien waar de knelpunten zich situeren en of aan alle regels wordt voldaan.

BIM-manager

Om BIM binnen het bedrijf te coördineren, beschikken we over een BIM-manager. Deze persoon begeleidt en adviseert de bedrijven in de groep bij de implementatie van BIM in de werkingsprocessen. Ze lanceert ook pilootprojecten en leidt medewerkers op om hun kennis in de praktijk om te zetten.

3D laserscanning

Een van die pilootprojecten is de introductie van de 3D laserscanner. Dit apparaat meet op zeer korte tijd objecten en gebouwen, zodat je een heel realistisch beeld krijgt van de werkelijkheid. De data of puntenwolk die hier uit voortkomt, stelt ons in staat om de vergelijking te maken tussen het BIM-model en de werkelijke constructie. De toepassingen hiervan zijn eindeloos. We kunnen bestaande terreinen en gebouwen vlot in kaart brengen, automatische vooruitgangsrapporten genereren en het BIM-model bijsturen.
 

31 May, 2017 - 17:30

Since 1998 Franki Construct has been part of Willemen Groep, the largest family construction group in Belgium.

Willemen Construct came into being on 1 July 2018 as a result of the merger between Willemen General Contractor and the construction department of Kumpen.