BAV: ‘Elisabeth Center zet Antwerpen sterker op culturele kaart’

Prev Next

Vaktijdschrift Bouwen aan Vlaanderen brengt in zijn jongste nummer een reportage over de nieuwe Koningin Elisabethzaal, die eind november in het centrum van Antwerpen de deuren opende. De zaal vormt het hart van het Elisabeth Center, het nieuwe hightech congres- en concertcentrum naast de dierentuin.

In de eerste concertzaal van de dierentuin, die nu ZOO Antwerpen heet, hield de gegoede burgerij sinds 1897 dansavonden en genoot ze van symfonieorkesten. Het complex raakte echter zwaar beschadigd in de Tweede Wereldoorlog en brandde uit in 1947. Een tweede concertzaal verrees in 1959, met elementen van Expo 58, de wereldtentoonstelling van Brussel in 1958. In 2011 besloot ZOO Antwerpen de bestaande zaal niet te renoveren, maar een volledig nieuwe Koningin Elisabethzaal te bouwen.

Van het oorspronkelijke complex bleef de kenmerkende gevel langs de straat wel bewaard. Ook historisch waardevolle bouwdelen van de dierentuin, zoals de Marmeren Zaal, Wintertuin, Darwin- en Verlatzaal, zijn in het ontwerp geïntegreerd. Ze kregen zelfs een grotere zichtbaarheid.

Voor de werken sloegen Willemen, Heijmans en Verstraete & Vanhecke de handen in elkaar. Willemen en Heijmans trokken de nieuwbouw op, Verstraete & Vanhecke nam de restauratie van de historische delen op zich. De nieuwbouw rust op circa 500 funderingspalen. “We hebben er ook 1.300 ton wapeningsstaal en 800 ton profielstaal in verwerkt”, zegt Jan Blyweert, projectdirecteur bij Willemen.

Het hele artikel lees je hier
 

16 January, 2017 - 16:30

Willemen Construct came into being on 1 July 2018 as a result of the merger between Willemen General Contractor and the construction department of Kumpen.