De Wastuin - Berchem

Description 

De leegstaande industriële site van de voormalige wasserij Goossens en garage Ludikhuyze in Oud-Berchem transformeert tot een nieuw wooncomplex met 97 diverse wooneenheden, waaronder het cohousingproject De Wasserij. 

Een deel van de industriële gebouwen maakt plaats voor nieuwbouwvolumes. De nieuwe volumes aan de straatzijde sluiten naadloos aan op de typische architectuur van de wijk. Een ander deel van de bebouwing wordt grondig gerenoveerd. Zo worden de voormalige loodsen getransformeerd tot 3 grote atelierwoningen en blijft het modernistische pand uit de jaren ’50 behouden. Dat wordt opgeknapt tot appartementen.

De schoorsteen – de blikvanger op de site – wordt gerestaureerd en zal het herkenningspunt worden van De Wastuin. Het binnengebied wordt aangelegd tot een groene stadstuin die semipubliek toegankelijk zal zijn. De tuin zal als doorsteek fungeren tussen de Ferdinand Coosemansstraat en de Eikelstraat. De poorten tot de site staan overdag open, maar zijn ’s nachts gesloten.

 

Willemen Construct came into being on 1 July 2018 as a result of the merger between Willemen General Contractor and the construction department of Kumpen.

 
location 

Project Details

Contractor
F. Coosemansstraat / Eikelstraat, Oud-Berchem, Antwerpen, Belgium
Client 
Groep Goossens, Fides Invest
Architects 
Stramien Architecture & Ruimte cv
Engineering Office 
Atlas Engineering, Macobo-Stabo, Talboom Milieu
Surface area above ground 
12 009m²
Surface area subterranean 
3 315m²
Special features
Start work
01-2022