Willemskaai Fase 1 - Maasmechelen

Beschrijving 

Het project Willemskaai is de herbestemming van de terreinen van de vroegere scheepswerf Sint-Barbara in Maasmechelen. Het masterplan voor de site voorziet in 393 appartementen verspreid over meerdere gebouwen op hun beurt verdeeld over de zones Waterfront, Parkview en Dockside. Samen zijn ze goed voor 55.000m² totale bebouwde oppervlakte en een kwalitatieve groenzone van 30.418m².

Willemskaai wordt gerealiseerd in 4 fasen, Willemen Construct realiseert momenteel de eerste fase. Hierin bouwen we 121 appartementen - verdeeld over de zones Parkview en Waterfront – en het omliggende openbaar domein.

Parkview
In de zone Parkview bouwen we 4 bouwblokken met in totaal 54 appartementen, georiënteerd rond een privatieve, gemeenschappelijke binnentuin. De blokken staan per 2 op een gezamenlijke parkeerbak. Ieder bouwblok telt dus 13 appartementen verdeeld over 3 bouwlagen.

Waterfront
In deze zone bouwen we 1 woonblok met 67 appartementen bij een privatief, gemeenschappelijk binnenplein. Het blok varieert in hoogte van 3 tot 6 bouwlagen, heeft 5 inkomhallen en ligt op een ondergrondse kelder die zich ook onder het binnenplein uitstrekt.

Openbaar domein
De aanleg van het openbaar domein in deze eerste fase omvat een eerste deel van de hoofdweg, voetpad en fietspad net als een openbaar parkeerplein met een afvalstraat. Verder zorgen we voor de aansluiting van het voet- en fietspad met het jaagpad (rechts van het dok) en de aanleg van een opgaand slingerpad naast het bouwblok in de zone Waterfront om het hoogteverschil met de lager gelegen zone (rijweg, voetpad en fietspad) te overbruggen.

Duurzame focus
De ontwikkelaar en ontwerpers van Willemskaai legden focus op duurzaamheid, zowel op vlak van energie als materiaal, ruimte en mobiliteit. De appartementen zijn bijna-energieneutraal, daarnaast zijn er spaarkranen in alle sanitaire ruimtes, regenwaterrecuperatie voor het gemeenschappelijk onderhoud, voor elke parkeerplaats een laadstopcontact voor elektrische wagens en een digitaal conciërgesysteem.

Willemen Construct is op 1 juli 2018 ontstaan uit de fusie tussen Willemen General Contractor en de bouwafdeling van Kumpen.

 
locatie 

Projectdetails

Aannemingsbedrijf
Scheepswerfweg, Maasmechelen, Limburg, België
Bouwheer 
Waterside Living Development (Capstone)
Bedrag 
€23.300.000
Architecten 
MaMu Architects
Studiebureau 
MoMENTING (stabiliteit), Enerdo (technieken), Geotec (infrastructuur), Avantgarden (groenaanleg)
Uitvoeringstermijn
2 jaar 2 maanden
Start werken
02-2022
Einde werken
04-2024