R4WO - Oostakker / Evergem

Beschrijving 

Het project R4WO vormt de R4 West en Oost om tot primaire wegen in Gent, Evergem, Zelzate en Wachtebeke. Het project bestaat uit de ombouw van 18 knooppunten. In 2021 werd gestart met de aanpak van de eerste 4 knooppunten of ‘quick wins’. Het gaat om de bouw van drie fietstunnels op de R4 West en de metamorfose van het kruispunt Euro-Silo op de R4 Oost tot een turboverkeersplein.

Turboverkeersplein

Aan het drukke verkeerspunt aan Euro-Silo op de ring rond Gent in Oostakker zijn we begin 2021 gestart met de aanleg van het eerste turboverkeersplein in België. Deze ‘rotonde van de toekomst’ is een geavanceerde variant van de klassieke rotonde, met drie rijstroken en slimme verkeerslichten. Het is de eerste van zijn soort in België. Een primeur dus.

Het kruispunt aan Euro-Silo is, met op drukke momenten tot 6.000 voertuigen per uur, een verkeersknelpunt. Omdat er onvoldoende ruimte is voor vrachtwagens en omdat het verkeer uit verschillende richtingen elkaar moet kruisen, is het bovendien een gevaarlijk kruispunt. Het nieuwe turboverkeersplein moet zorgen voor een vlottere en veiligere doorstroming in het Gentse havengebied. Daarnaast komen er dankzij de vernieuwing en verbreding van de fietssnelweg ook voor fietsers enkele belangrijke verbeteringen aan. Een groene berm zal de fietssnelweg en de R4 van elkaar scheiden.

We voorzien de aanleg van het verkeersplein in 8 verschillende fasen. Daardoor blijft de verkeershinder beperkt. Tijdens de volledige duur van de werken zijn er geen omleidingen voor het autoverkeer, enkel versmalde rijstroken en een snelheidsbeperking. Fietsers volgen een korte omleiding via het havengebied, omdat de fietssnelweg wordt onderbroken ter hoogte van het kruispunt.

Ovaal van Wippelgem

In augustus 2021 zijn we gestart met de bouw van twee nieuwe fietsbruggen over de R4-west in Evergem. In Kluizen, aan het kruispunt met de Hoogstraat, bouwen we de Zandekenbrug, aan het Ovaal in Wippelgem verschijnt de Hultjenbrug. Onder het Ovaal komen drie nieuwe fietstunnels.

De nieuwe bruggen moeten er voor zorgen dat fietsers veilig over de R4 en de langslopende spoorweg kunnen fietsen zonder een auto te kruisen. Via de Zandekenbrug zal je van en naar het havengebied kunnen fietsen, de Hultjenbrug verbindt het fietsverkeer tussen de woonkernen Wippelgem en Doornzele. Bovendien zullen de bruggen en tunnels zorgen voor een comfortabele aansluiting met andere fietspaden in de buurt, zoals de fietssnelwegen F40 en F401. Tijdens de werken blijft de hinder beperkt.

 

Willemen Infra is een toonaangevende, Belgische wegenbouwer met een regionale aanwezigheid in zowel Vlaanderen als Wallonië. Een belangrijke troef is dat we alle aspecten van het bouwproces in eigen beheer hebben. Bovendien schuwt ons team van 1.000 goed opgeleide en ervaren medewerkers weekend- noch nachtwerk om opdrachten tijdig af te werken. Daarnaast zijn we dankzij onze eigen COPRO-gecertificeerde productie- en recyclagesites één van de belangrijkste producenten voor asfalt en wegenisbeton.

 
locatie 

Projectdetails

Aannemingsbedrijf
D. Eisenhowerlaan, Oostakker, Oost-Vlaanderen, België
Ovaal van Wippelgem, Evergem, Oost-Vlaanderen, België
Bouwheer 
De Werkvennootschap
Uitvoeringstermijn
1 jaar 4 maanden
Start werken
02-2021
Einde werken
06-2022