Willemen Groep test innoverend nieuw badgesysteem

Prev Next

Staatssecretaris voor Bestrijding van de Sociale Fraude Bart Tommelein heeft dinsdag een werkbezoek gebracht aan een werf van Willemen Groep in Wijnegem. Aanleiding is een proefproject met een nieuw badgesysteem, de zogenaamde Tictopass, dat er werd voorgesteld. De badge die de strijd moet aangaan met sociale dumping en oneerlijke concurrentie werd ontwikkeld door de Belgische informatiestart-up Ticto.

De Tictopass is een elektronische badge waarmee personen op een werf kunnen inchecken en zich identificeren. De badge wordt zichtbaar aangebracht op de werkkledij (bijvoorbeeld op de helm) en is uitgerust met een lampje en een display, waardoor de werfleider in één oogopslag en vanop afstand kan zien of alle aanwezige bouwvakkers in orde zijn met de sociale zekerheid. Vandaag gebeurt die controle op werven nog manueel door bij iedere bouwvakker afzonderlijk de papieren op te vragen.

Johan Willemen (voorzitter Willemen Groep) pleitte bij de demonstratie voor de invoering van dit systeem als verbetering van de huidige werfbadges, zodat sociale fraude tegengegaan kan worden. “Er zijn bij heel wat bouwfirma’s al badges in omloop. Die worden toegekend aan werknemers die wettelijk in orde zijn met de sociale bijdragen. Maar op een werf waar honderden mensen rondlopen van diverse firma’s, is dat moeilijk te controleren. De Tictopass biedt hiervoor een oplossing.”

Staatssecretaris Tommelein heeft er alvast oren naar en wil nagaan of dergelijke visuele legitimatiesystemen een meerwaarde kunnen zijn in de strijd tegen sociale fraude. “We moeten ertoe komen dat de sociale zekerheid overal moet worden betaald. Meer nog, samen met de landen van herkomst moeten we het hele fraudesysteem aan banden kunnen leggen.”

De voorzitter van Willemen Groep vroeg de bevoegde staatssecretaris ook om werk te maken van een aanpassing van de A1-formulieren, dat de socialezekerheidssituatie moet aantonen van een werknemer in meerdere EU-landen, maar waarmee kan worden vals gespeeld. Tommelein liet weten dat hij hierover in dialoog is met Europees Commissaris voor Werk Marianne Thyssen. “Landen van herkomst van werknemers moeten ook mee betrokken worden om sociale dumping tegen te gaan”, klonk het. 

Bekijk de reportage van het VRT Journaal.

www.ticto.com

4 februari, 2015 - 12:00