Werken aan het nieuwe NorthCity-project van start

Prev Next

Vanochtend gaven Futurn, citydev.brussels en Inclusio het startschot voor de werken aan het NorthCity-project. Dat komt op een site van 2,55 hectare aan de Haachtsesteenweg in Haren. Willemen Construct staat in voor de bouw van 2 kmo-parken van 7.600 m² elk en 123 woongelegenheden op de vroegere vestiging van Orchestra-Prémaman. Eind 2022 moeten de werken klaar zijn.

NorthCity is een ambitieus project dat een groot industriecomplex wil doen heropleven. Het initiatief kwam van privépromotor Futurn. Die heeft namelijk als kernactiviteit oude bedrijfspanden en industrieterreinen nieuw leven in te blazen in plaats van nieuwe ruimte aan te boren.
Futurn vatte het plan op om een gemengd project met woningen te ontwikkelen op de site. Daarvoor ging het in zee met Inclusio, dat kwetsbare bevolkingsgroepen kwaliteitsvol wil huisvesten op lange termijn. Futurn klopte ook aan bij citydev.brussels. De instelling was al snel enthousiast, want de site ligt naast haar bedrijvenpark Noendelle.

Willemen Construct is hoofdaannemer voor het gemengde project dat een mix biedt van woongelegenheid en economische activiteiten.
In het woongedeelte komen 123 woningen (9.800 m²) die Inclusio via sociale verhuurkantoren (SVK’s) op de markt zal brengen. Die SVK’s krijgen subsidies van de gewesten zodat ze betaalbare woningen beschikbaar kunnen stellen aan kwetsbare personen.

Van studio’s tot appartementen met vijf slaapkamers: de 123 nieuwe woningen die Inclusio bouwt, diversifiëren het woningaanbod van sociale verhuurkantoren Baita en Hector Denis. En dat in een nieuwe, dynamische en vlot bereikbare wijk”, zegt Brussels staatssecretaris van Huisvesting, Nawal Ben Hamou.

Op de site verrijzen ook 2 kmo-parken van elk +/- 7.600 m². Het eerste kmo-park zal showrooms, ateliers en kantoren bevatten. Het gaat vooral om kleine eenheden die door Futurn verkocht zullen worden. Dit deel zal gebouwd worden door Mathieu Gijbels.
Het tweede kmo-park omvat ateliers en ruimtes voor productieactiviteiten. Deze units zullen worden verhuurd door citydev.brussels.

Samenwerken met het Brussels Gewest om onze wijken nieuw leven in te blazen, dat stemt de Stad Brussel altijd gelukkig. Dit project in Haren met sociale woningen en ruimten voor kmo’s verenigt de economische en de woonfunctie. En dat is precies waar we naar streven met onze ‘stad op 10 minuten’, waar alles binnen de tien minuten wandelen bereikbaar is voor iedereen”, vindt Philippe Close, burgemeester van de Stad Brussel.

In dit project staat kringloop voor alle partijen centraal. De oude opslagplaatsen van Prémaman ruimen plaats voor het NorthCity-project, maar gaan niet volledig tegen de vlakte. Het woongedeelte komt waar nu de kantoren zijn. Die worden daarvoor gedeeltelijk afgebroken. Voor het kmo-park van Futurn wordt een groot deel van de andere gebouwen gerenoveerd. Het kmo-park van citydev.brussels wordt een mix van gerenoveerde en nieuwbouwruimten. Op de site is ook meer dan 5.000 m² voorzien voor groene ruimten.

NorthCity is essentieel voor Brussel: dankzij dit project komt er in ons gewest niet enkel meer ruimte voor kmo’s, maar ook voor ambachten en stedelijke productie. Privé- en openbare spelers zetten hun schouders onder dit kwaliteitsvolle project dat perfect inspeelt op de doelstellingen van de regering. Die wil namelijk de Brusselse economie stimuleren door productieactiviteiten terug naar de stad te halen”, aldus een verheugde Barbara Trachte, staatssecretaris van Economische Transitie.

8 september, 2020 - 16:30

Willemen Construct is op 1 juli 2018 ontstaan uit de fusie tussen Willemen General Contractor en de bouwafdeling van Kumpen.