"Supporters volgden de werken vanaf de tribunes"

Prev Next

Voortaan vinden 16.500 supporters van KV Mechelen en zijn tegenstanders een plaats op de tribunes van een vernieuwd voetbalstadion. De gevoelige capaciteitsuitbreiding – vroeger telde het stadion slechts 13.000 plaatsen, nu 3.500 meer – vond plaats in twee fases. Willemen voerde de cascowerken uit.

Willemen brak eerst de bestaande staanvakken H, I, J en K en zittribune M af. Op die plaats trok het een nieuwe tribune op met niet alleen 5.000 staanplaatsen en 2.120 zitplaatsen, maar ook kantines, een fanshop en een commerciële ruimte, de Grand Kavée Lounge. Daarna volgde de sloop van de tribune langs de kant van Telenet. Ook die heeft plaatsgemaakt voor nieuwe staan- en zitplaatsen en eveneens voor skyboxen, een kinderdagverblijf en kantoorruimtes. In de vroegere business seats is nu een fitnessruimte ingericht.

Druk tussenseizoen

"Onze grootste uitdaging bestond erin beide nieuwe tribunes op te trekken binnen de zeer krappe opgelegde uitvoeringstermijn", zegt projectleider Ansgar Segbers. De eerste fase van de werken moest plaatsvinden tussen twee voetbalseizoenen in: we konden de bestaande tribune pas beginnen slopen na de laatste thuismatch in mei 2015, terwijl de nieuwe tribune al gebruiksklaar moest zijn tegen begin augustus van datzelfde jaar, want de eerste thuismatch van het nieuwe seizoen vond al op 8 augustus plaats. Op 15 juni hebben we de eerste prefabelementen geplaatst."

Verboden terrein

De tweede nieuwe tribune is afgelopen voetbalseizoen opgetrokken. "Hierbij kwam het erop aan om de bouwplaats voorafgaand aan elke thuismatch uitgebreid te beveiligen. Een bijzondere uitdaging tijdens beide fasen was ook het coördineren en organiseren van de verschillende leveringen en het plaatsen van de prefabelementen en staalstructuren van de constructie. We mochten tijdens de werken in geen geval gebruikmaken van het speelveld. Nagenoeg alle werf- en logistieke handelingen moesten we aan de zijkanten en de achterkant van de tribune uitvoeren." Maar hoewel ze het veld niet mochten betreden, voelden de bouwvakkers van Willemen zich toch soms roodgele spelers. "Doordat een deel van de werken tijdens vakantieperiodes is uitgevoerd, was de publieke belangstelling erg groot. Talrijke supporters en andere nieuwsgierigen volgden ze vanaf de bestaande tribunes.”

Prefab

De ruwbouw is grotendeels een constructie in prefabbeton. "De zwaarste elementen zijn de betonnen gevelkolommen, met een maximaal gewicht van circa 52 ton en een maximumlengte van 23 meter. Door de krappe werkzone en de beperkte uitvoeringstermijn moesten we een aangepaste oplossing vinden voor het plaatsen en afschoren van deze gevelkolommen. We losten dit probleem op door de gevelkolommen op te hangen aan de reeds geplaatste betonstructuur. Zo was het niet nodig om een traditionele schoring te gebruiken, die voor andere loten in de weg zou staan", legt Segbers uit.

"De ervaringen die we opdeden tijdens fase 1 kwamen goed van pas bij de uitvoering van fase 2. Die verliep zonder noemenswaardige problemen, zodat de KV-supporters op 29 juli de openingsmatch van het seizoen 2016-17 konden bijwonen op de nieuwe tribune."

Bron: Bouwen aan Vlaanderen
 

1 augustus, 2016 - 17:00