Nieuw VRT-gebouw krijgt vorm: de officiële eerste steen is gelegd

Prev Next

De officiële eerste steen van het nieuwe VRT-huis aan de Reyerslaan is gelegd. Dat gebeurde woensdagvoormiddag onder het goedkeurend oog van VRT-CEO Frederik Delaplace en voorzitter van de Raad van Bestuur Frieda Brepoels. Ook Vlaams minister-president Jan Jambon, Brussels minister-president Rudi Vervoort en Vlaams minister van Media Benjamin Dalle woonden de eerstesteenlegging bij. De komst van de nieuwbouw is een belangrijke stap voor VRT, die volop inzet op innovatie in mediaproductie en technologie. De werken die uitgevoerd worden door de TM VRT Morgen (Willemen Construct, Jan De Nul en EEG) schieten goed op. Het is de bedoeling dat VRT er in 2026 zijn intrek neemt. 

In november vorig jaar zijn de voorbereidende werken aan het nieuwe VRT-gebouw begonnen, met de afbraak van het parkeergebouw en het uitgraven van de bouwput. Intussen is de laatste betonstorting van de funderingsplaat in zicht en kon VRT vanmorgen officieel de eerste steen leggen. CEO Frederik Delaplace en voorzitter van de Raad van Bestuur Frieda Brepoels deden dat symbolisch met een afdruk van hun handen in het beton, net als Vlaams minister-president Jambon, Brussels minister-president Vervoort en Vlaams minister van Media Benjamin Dalle. 

Meer dan 300 arbeiders op de werf
Momenteel zit de werf op zijn laagste punt, vijf verdiepingen onder de grond in een bouwput met een oppervlakte van 10.000 vierkante meter. “Nu zijn er ongeveer 100 arbeiders aan de slag, maar in de afwerkingsfase verwachten we meer dan 300 arbeiders tegelijk op de werf. Dat vraagt een goede afstemming en coördinatie, zowel op de werf als daarnaast”, zegt Jelle Machiels, projectmanager van aannemer VRT Morgen. De constructie van het nieuwe gebouw is geen alledaags project en is heel ambitieus. Het plaatsen van de staalstructuur, die kenmerkend is voor het bovenste deel van het nieuwe gebouw, is enorm complex en ook de grote Tv-studio’s in het gebouw brengen de nodige uitdagingen met zich mee. Hiervoor werkt VRT samen met drie Vlaamse bouwondernemingen: Willemen Construct, Jan De Nul en EEG.

Verhuizing in 2026
Het afwerken van de ruwbouw van de ondergrondse verdiepingen duurt tot eind dit jaar. Na nieuwjaar starten de werken aan de bovengrondse verdiepingen en wordt het nieuwe gebouw dus zichtbaar. VRT is tevreden met de stappen die gezet worden. “De werken vorderen goed en alles zit op schema. Dat zien we elke dag vanuit onze huidige werkplek. Timing en budget blijven mooi binnen de afspraken. VRT houdt vast aan de autofinanciering van ons nieuwe huis”, zegt CEO Frederik Delaplace. De verhuizing naar het gebouw staat gepland in het najaar van 2026.

Silo’s doorbreken en samenwerken
Het huidige gebouw aan de Reyerslaan wordt ingeruild voor een horizontaal gebouw waar samenwerken centraal staat. Elke verdieping in het nieuwe VRT-huis heeft een eigen identiteit. Zo komt er een actuavloer, die in het teken staat van nieuws maken met uiteraard VRT NWS, maar ook Sporza en Radio 1. Op de productievloer komen het nieuwe interne productiehuis VRT Studio’s, de technische crew en de verschillende radiomerken. De ondersteunende diensten en het management zullen te vinden zijn op de hoogste verdieping.

Karen Donders, directeur Talent & Organisatie: “Op deze manier wil VRT de silo’s tussen de verschillende merken doorbreken en samenwerking stimuleren. Elke plek moet een inspirerende werkomgeving worden die samenwerking en co-creatie stimuleert.”

Bouwen van een nieuw mediabedrijf
Met het nieuwe gebouw wil VRT inspelen op de jongste technologische evoluties in het medialandschap. “Naast de grote radio- en tv-studio’s willen we over het hele gebouw op een flexibele manier media kunnen maken”, benadrukt Sabine Belis, programmamanager Nieuwbouw. “We werken aan een open huis dat de mediamakers binnen VRT volledig ondersteunt. Het is een volgende stap in de technologische vernieuwing waar we vol op inzetten.”

VRT denkt nu al na over welke technologieën ze wil inzetten in het nieuwe gebouw om ook in de toekomst media te maken. Daarom test de omroep nu al nieuwe innovatieve technologieën uit, zoals in de multifunctionele studio. De publieke omroep wil zo innovatief en relevant blijven in een continu veranderend medialandschap.

3 oktober, 2023 - 16:15

Willemen Construct is op 1 juli 2018 ontstaan uit de fusie tussen Willemen General Contractor en de bouwafdeling van Kumpen.