Honderdjarige spoorwegbrug in Muizen ruimt plaats voor nieuw exemplaar

Prev Next

Franki Construct heeft afgelopen weekend aan de Stationsberg in Muizen (Mechelen) een meer dan 100 jaar oude spoorwegbrug afgebroken. Vandaag zijn de werken gestart voor de bouw van een nieuw exemplaar voor spoorwegbeheerder Infrabel.

De afbraak van de oude brug was een huzarenstuk, want onder de brug bevonden zich de bovenleidingen voor de treinen. Daardoor konden geen drilboren en andere sloopmachines worden ingezet. De brug laten zakken was ook geen optie. Om beschadigingen te voorkomen, werden de bovenleidingen ingepakt in speciale klikbuizen. De brug zelf werd onderstut en met een grote betonzaag in gevierendeeld. Een 110 ton zware kraan hees de vier brugdekken vervolgens naar de zijkanten van het spoor, waar de oude constructie in nog kleinere stukken werd gezaagd en vervolgens afgevoerd. Het ganse weekend was er in Muizen geen treinverkeer mogelijk.

De oude brug wordt door Franki Construct vervangen door een nieuwe stalen boogbrug met bredere en dus veiligere fiets- en voetpaden. Midden volgend jaar moet de brug open gaan voor het verkeer. Tot die tijd kunnen voetgangers en fietsers gebruik maken van een tijdelijke brug. Het autoverkeer moet omrijden.

Bekijk de reportage op RTV.

 

12 oktober, 2020 - 11:45

Franki Construct is gespecialiseerd in de burgerlijke bouwkunde en de (zware) industriebouw en behoort sinds 1998 tot de Willemen Groep.