Brederode - Brussels

Description 

The Brederode project is a renovation of the building of the former Banque d'Outremer (1899 to 1909). The building has changed little and is still in its original condition. For this reason the façades, roofs and part of the furnishings and interior decoration were classified in 2001 as being of heritage, historical and artistic value. The building contains approximately 17,600 m² of floor space. The property is situated on the corner of Rue de Brederode and Rue Thérésienne, opposite the Royal Palace.

In the absence of original plans of the existing situation (the building was erected in several stages, mainly between 1899 and 1922), an extensive, partly destructive examination of the existing situation had to be performed, bringing back to light the various construction phases. Many different architectural technologies were used (load-bearing masonry, steel structures, concrete structures, brickwork floors, wooden floors, the earliest concrete vaults, ....).

After thorough analysis of this study, the architects went looking for the most optimal way to implement the requested changes. Where possible, this took the form of localized structural interventions (e.g. demolishing load-bearing walls and replacing them with a column and beam structure). Where necessary (for example, where the load-bearing capacity of the existing structure was insufficient), the existing structure was demolished and replaced with a completely new building.

Willemen Construct came into being on 1 July 2018 as a result of the merger between Willemen General Contractor and the construction department of Kumpen.

 
location 

Project Details

Contractor
Brederodestraat 13, Brussel, Brussels, Belgium
Client 
Befimmo
End User 
Linklaters LLP
Price 
€17.000.000
Architects 
LD2
Temporary partnership 
Willemen General Contractor, Louis De Waele
Engineering Office 
JCD Engineering (technieken), Establis (stabiliteit), Bopro PM & QS (veiligheidscoördinator & BREEAM), BBT Projects (EPB), Matriciel (milieucoördinator)
Surface area above ground 
17 600m²
Special features
Construction period
2 years
Start work
09-2012
End of work
09-2014