Mijlpaal cluster 2: Alle 8 nieuwe bruggen over Albertkanaal zijn open voor verkeer

Prev Next

Sinds vrijdag is de nieuwe stalen Hoogmolenbrug over het Albertkanaal in Schoten open voor het verkeer. Daarmee is de laatste van alle 8 bruggen uit cluster 2 in gebruik. De voorbije vijf jaar bouwden Franki Construct en Willemen Infra samen met HYE en Aelterman in totaal 15 nieuwe bruggen met een doorvaarhoogte van 9,10 meter over het Albertkanaal. 30 jaar lang staan we in voor het onderhoud van de bruggen.

Tijdens het weekend van 18 en 19 juni werd de oude Hoogmolenbrug afgebroken. Inmiddels biedt de nieuwe brug, zo’n 250 meter verderop richting Antwerpen, alle comfort aan fietsers, automobilisten en zelfs dieren. “Want ze omvat eveneens een ecopassage van net geen drie meter breed zodat ook dieren het Albertkanaal veilig kunnen oversteken”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

De nieuwe Hoogmolenbrug met een lengte van 128 meter en een boog van 22 meter hoog, is een staalconstructie van ca. 1.000 ton. “Ze betekent een fikse verbetering van zowel doorstroming als verkeersveiligheid. Het gemotoriseerd verkeer krijgt in beide rijrichtingen één rijstrook. Met een vrijliggend tweerichtingsfietspad van vier meter breed zorgen we voor meer veiligheid en comfort voor fietsers”, aldus minister Peeters.

“De nieuwe Hoogmolenbrug voldoet aan alle noden van deze tijd, zorgt voor een veiligere en vlottere verkeersafwikkeling voor alle gebruikers en met een hogere doorvaarthoogte garandeert ze bovendien vlot scheepvaartverkeer. Zo wordt het Albertkanaal toegankelijk voor moderne schepen met vier containerlagen. Deze extra troeven maken voor bedrijven de vaarweg een nog aantrekkelijker alternatief voor het transport over de weg”, zegt Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg.

Ook de gemeente Schoten is tevreden met de nieuwe Hoogmolenbrug. “We geloven in de positieve impact die de nieuwe Hoogmolenbrug op de verkeersafwikkeling in Schoten zal hebben. De nieuwe brug sluit rechtstreeks aan op de Metropoolstraat door middel van een lichtengeregeld kruispunt. Dit zorgt voor minder vrachtverkeer in het centrum van Schoten. Uiteraard passen we de komende tijd de lokale verkeerscirculatie volledig aan op de nieuwe situatie. Voor fietsers hebben we alvast een nieuwe en veilige aansluiting met de brug voorzien,” vertelt burgemeester Maarten De Veuster.

 

27 June, 2022 - 13:45

Willemen Infra is a leading, Belgian road construction company with a regional presence in both Flanders and Wallonia. An important asset is that we have all aspects of the construction process under our own management and thus fully control the execution. Moreover, our team of 1,000 well-trained and experienced employees are willing to work at night and over the weekend to make sure they get everything done in time. In addition, thanks to our own COPRO-certified production and recycling sites, we are one of the leading producers for asphalt and road concrete.

Since 1998 Franki Construct has been part of Willemen Groep, the largest family construction group in Belgium.