Willemen Construct bouwt mee aan Maritieme Campus Antwerpen (MCA)

Prev Next

Op de voormalige BP-site aan de Schelde in Antwerpen verrijst tegen 2023 de nieuwe Maritieme Campus Antwerpen (MCA). Willemen Construct maakt als enige aannemer deel uit van het bouwteam en start begin volgend jaar met de bouw van het eerste deel van de campus. “We zijn blij en trots dat we dit ambitieuze project mee mogen realiseren”, zegt CEO Tom Willemen. 

De afgelopen weken was er, voor het eerst in jaren, opnieuw activiteit op de voormalige site van oliebedrijf BP in Hoboken. Deme Environmental Contractors en Aertssen zijn volop bezig met de sloop en sanering van de oude industriële site. Rederij Compagnie Maritime Belge (CMB), via vastgoeddochterbedrijf Reslea eigenaar van de site, wil het terrein omvormen tot het zenuwcentrum van innovatie in de brede maritieme havenindustrie met een campus van 30.000 m² waar bedrijven, publieke partners, onderzoekers en start-ups kunnen samenkomen.

Doe-campus

Alexander Saverys, CEO CMB: “Ons land heeft een maritieme sector van wereldniveau. Maar de wereld staat niet stil en de concurrentie wordt groter. Om op dat niveau te blijven meespelen, moeten we inzetten op de nieuwe evoluties in de sector. De nieuwe campus zal ons helpen om de huidige positie te behouden, te versterken en verder uit te bouwen.”

De visie van MCA vertaalt zich in een ambitieus eerste deelproject en een masterplan voor de ganse site. MCA moet een doe-campus worden met plaats voor de kernactiviteiten van de grotere maritieme spelers, co-working en co-creatie, labo’s, ateliers, uitgebreide R&D-faciliteiten, onderwijsvoorzieningen en de nodige ondersteunende diensten. Partners binnen de brede maritieme sector kunnen er worden samengebracht rond de maritieme uitdagingen van morgen.

Vernieuwende bouwteamformule

“Ook de uitwerking van de campus gebeurt in een vernieuwende bouwteamformule”, vertelt Bart Huybrechts, Managing Director van MCA en Reslea. “We zochten partners die mee zijn met onze visie en die willen meedenken. De bouwteampartners zijn compatibele en solide bedrijven die de juiste mensen aan tafel kunnen brengen. Aangezien het team vele jaren zal samenwerken, was een brede screening van competenties, middelen en mentaliteit nodig.”

Dat de bouwpartners in zo’n vroeg stadium betrokken worden, is eerder uitzonderlijk. Sinds vorig jaar werkt een bouwteam volop aan het ontwerp van het eerste deel en aan een visie voor de ontwikkeling van de volledige site. Naast Willemen Construct bestaat het bouwteam uit ontwerpers KCAP en Atelier Romain, ingenieursbureau Tractebel en smart buildingspecialist Spacewell.

Lange-termijnsamenwerking

Tom Willemen: “We zijn opgetogen dat we de visie van CMB in deze lange-termijnsamenwerking mee mogen vertalen naar welke gebouwen er zullen komen, de volumes en inplanting, enz. Zo werken we graag, omdat we op die manier samen met de partners onze kennis en ervaring kunnen aanwenden om tot het best mogelijke project te komen. Bovendien zet het project volop in op innovatie, wat in een snel veranderende wereld en in eender welke sector essentieel is om een rol van betekenis te kunnen blijven spelen.”

Compagnie Maritime Belge (CMB) werd opgericht in 1895 en is een gediversifieerde redersgroep uit Antwerpen met meer dan 90 zeeschepen. Daarnaast is CMB ook actief in innovatie en ontwikkeling (CMB.TECH) en vastgoed (Reslea, Maritime Campus Antwerp). CMB heeft kantoren in Tokio, Singapore, Hong Kong, Hamburg en Brentwood. www.cmb.be

Foto dateert van voor de coronamaatregelen.

6 May, 2020 - 10:15

Willemen Construct came into being on 1 July 2018 as a result of the merger between Willemen General Contractor and the construction department of Kumpen.