Regen en vrieskou? Dan plaatsen we een tent over de werf

Prev Next

De vernieuwing van het eerste deel van het viaduct in Kiewit, ook wel gekend als de Philipsbrug, is bijna klaar. Op dit moment zijn Franki Construct en Kumpen volop bezig met de afwerking. Om toch te kunnen doorwerken tijdens het regenweer en de vrieskou van de voorbije dagen, werd de brug zelfs overkapt met een 175 meter lange tent. Een unicum in Vlaanderen.

Precies een jaar geleden gingen de werken aan de Philipsbrug van start. Allereerst werd een nieuwe voetgangersbrug over de spoorweg gebouwd. Treinreizigers kunnen sindsdien makkelijk van perron wisselen, zonder over het viaduct te moeten stappen. Vervolgens werd de westelijke helft van de brug afgebroken en vervangen door een nieuwe. Die werken naderen nu hun einde.

Op dit moment wordt op de betonnen brug een waterdichte laag aangebracht. Deze werken kunnen alleen maar worden uitgevoerd bij droog weer en bij een temperatuur van boven de 5 graden. Omdat dat soort dagen in de winter schaars zijn en om geen vertragingen op te lopen, werd maar liefst 2.100 m² werfzone overkapt met een tent. In het midden is die 4,75 meter hoog, waardoor machines en wegenwerkers zich perfect kunnen bewegen. Op 18 februari moet het verkeer over de nieuwe brug kunnen rijden. Dankzij de tent kan die planning worden aangehouden. Aansluitend staat de vernieuwing van de oostelijke zijde van het viaduct op het programma.

Van bij het begin van de werkzaamheden zorgen tijdelijke rijstroken ervoor dat verkeer ook tijdens de vernieuwing van het viaduct in beide richtingen mogelijk blijft. Tijdens de spitsuren zijn er zelfs drie rijstroken beschikbaar. ’s Ochtends zijn dat er twee richting Hasselt en één richting Zonhoven, in de avondspits geldt het omgekeerde. Het nieuwe viaduct zal in beide richtingen bestaan uit twee rijstroken en een vrijliggend fiets- en voetpad. Ook de omgeving onder de brug en het kruispunt met de Corda-site in Zonhoven krijgen nog een grondige make-over.

Meer info vind je op de website van het Agentschap Wegen en Verkeer.
Bekijk een korte sfeervideo van Het Belang van Limburg.
 

11 February, 2017 - 12:15

Willemen Construct came into being on 1 July 2018 as a result of the merger between Willemen General Contractor and the construction department of Kumpen.