Luchtbeelden vernieuwing zeedijk Wenduine

Prev Next

Sinds september vorig jaar zijn verschillende bedrijven binnen de Willemen Groep aan de slag in de Wenduine voor de totale renovatie van de zeedijk. De nieuwe dijk moet bescherming bieden tegen superstormen, zoals de Sinterklaasstorm in 2013. Bovenstaand filmpje toont een stand van zaken van de werf in maart 2015.

De uitvoering van het project zit op schema. Op zeven maanden tijd werd heel wat werk verzet. Zo werd in totaal ongeveer 30.000 m² zeedijkbevloering, alsook de oude dijktaluds, opgebroken. In de plaats kwamen een zeewaartse stormmuur in parapetvorm van gewapend beton en gefundeerd op een secanspalenwand, en een landwaartse stormmuur in de vorm van een zitbank. Ook de funderingen voor zeven automatische stormkeringen werden voorzien. Stalen rolpoorten moeten de openingen in de landwaartse stormmuren immers waterdicht kunnen afsluiten bij noodweer.

Verder werden de funderingen en wanden van het 150 meter lang windscherm op de rotonde vernieuwd en verstevigd, met behoud van de bestaande pijlers en dakconstructie. De voorbereidende werken voor het creëren van de strandtoegangen langs metalen loopbruggen werden ook al uitgevoerd. De nieuwe zeedijkbevloering in gebakken kleiklinkers wordt volop gelegd: 15.000 m² van de 27.000 m² is al helemaal klaar.

Midden juni moet de nieuwe zeedijk klaar zijn. In de resterende 2,5 maanden worden volgende werken verricht:
- Afwerking van de tribune, podium, windscherm en landwaartse stormmuur
- Installatie van de bewegende delen en sturing van de rolpoorten
- Afwerken van de resterende dijkfunderingen (7.000 m²) en bestratingen (12.000 m²)
- Aanleg van een skatepark en petanqueplein op de rotonde en een polyvalent sportterrein op het Rocheplein
- Plaatsen van de loopbruggen voor de strandtoegangen

Naast hoofdaannemers Aswebo en Franki Construct werd (en zal nog) voor deze opdracht beroep gedaan worden op De Waal Palen, WP Steel en Albitum, allen bedrijven binnen de Willemen Groep. Je kan de voortgang van de werken volgen op www.kustveiligheid.be.

26 March, 2015 - 10:00