Bouwen aan Vlaanderen: Shopping 1 als iconisch winkelmekka

Prev Next

Vaktijdschrift Bouwen aan Vlaanderen brengt in zijn jongste editie een reportage over de vernieuwing van Shopping 1 in Genk. “Dankzij een opvallende nieuwe gevelbekleding in champagnekleurig strekmetaal, de integratie van een centrale patio en een grondige modernisering van gebouwstructuur en technieken vormt Shopping 1 opnieuw het onbetwistbare epicentrum van het Genkse winkelgebeuren”, aldus het magazine.

Shopping 1 in Genk opende in 1968 zijn deuren en is daarmee het oudste shopping center van het land. De vernieuwing en uitbreiding van Shopping 1 vormt het sluitstuk in een herontwikkelingsplan van de stad Genk, dat ook andere winkelbuurten omvat. Na 25 maanden hard labeur werd het vernieuwde shopping center op 12 november definitief voor geopend verklaard.

100 winkels, 1.250 parkeerplaatsen

De winkeloppervlakte werd nagenoeg verdubbeld – van 15.600 m² tot 27.100 m². Waar het voorheen plaats bood aan 54 winkels en 720 parkeerplaatsen, zijn dit nu honderd winkels en 1.250 parkeerplaatsen. De gelijkvloerse parking aan de voorkant van het shopping center is opgebroken en vervangen door een parkeergebouw met negen halve verdiepingen, dat in verbinding staat met de dakparking op het bestaande complex. De winkelinfrastructuur is doorgetrokken tot onder dit nieuwe parkeergebouw. Voorts is een deel van de achterkant van het bestaande complex afgebroken en vervangen door een nieuwe Carrefour.

Atrium

Ook het Shopping 1-complex werd grondig vernieuwd. De plafonds, de vloerbekleding, de shopfronten: allen werden ze door aannemersconsortium THV Cit Blaton – Willemen General Contractor in een nieuw kleedje gestoken. De vroegere fontein, jarenlang hét symbool van het shopping center, maakte plaats voor een groot atrium dat zich uitstrekt over twee niveaus. “Dit waren toch wel ingrijpende werkzaamheden, en dat terwijl het shopping center gewoon open bleef en de winkels continu bereikbaar moesten zijn. We hebben dan ook vaak ’s nachts moeten werken, zeker bij het uitbreken en vernieuwen van vloeren en plafonds. Het mag duidelijk zijn dat dit voor ons een erg mooi en uitdagend project was”, aldus projectleider Vaast Wouters (Willemen).

Lees de volledige reportage: GENK SHOPPING CENTER.pdf

12 February, 2015 - 17:30