Bouw nieuw Oostends politiecentrum gaat van start

Prev Next

De bouw van het nieuwe politiecommissariaat in de Lijndraaiersstraat in Oostende kan uit de startblokken schieten. Dinsdag hebben burgemeester Johan Vande Lanotte en korpschef Philip Caestecker het officiële startschot gegeven. Het project wordt bovendien gerealiseerd met BIM. De aanwezigen konden in Virtual Reality bekijken hoe het toekomstige politiegebouw er zal uitzien.

Een nieuw en functioneel politiecommissariaat voor de lokale Politie Oostende drong zich op. Het krijgt een plek tussen het Mercatordok en het Maria-Hendrikapark, ter hoogte van de Luftschutzbunker. Willemen staat samen met Democo in voor het ontwerp, de bouw en de financiering van het nieuwe politiecommissariaat dat verschillende diensten samenbrengt onder hetzelfde dak. Oostende krijgt een duurzaam en energievriendelijk politiehuis met een functionele indeling. Er wordt onder andere gewerkt met geothermie, warmtepompen en zonnepanelen op het dak. De parking van de dienstvoertuigen krijgt een groendak. Het onthaal bevindt zich op het kruispunt van de Lijndraaiersstraat met de Veerbootstraat. De dubbelhoge onthaalruimte op de hoek van het commissariaat is uitnodigend en transparant.

Een voorbijganger in de Lijndraaiersstraat loopt langs het onthaal, de werkplekken van de interventiepolitie, de dienstingang en de dienstvoertuigenparking. Die laatste is strategisch gepositioneerd om vlot aan- en afrijden te garanderen. Ondanks de vele beveiligde en gesloten ruimtes in het gebouw, wordt gezorgd voor een levendige en communicatieve straatgevel. De gebruikte materialen worden afgestemd op de aangrenzende gebouwen van Bootsman Jonsen, en ze zijn zeeklimaat- en vandalismebestendig. “We zijn enorm verheugd dat we vandaag de eerste spadesteek kunnen geven en dat de bouw kan starten. Dit nieuwe politiecommissariaat biedt voor de interne werking en ook voor de dienstverlening schitterende vooruitzichten”, klinkt het bij de burgemeester en de korpschef.

BIM

Bij de realisatie van het nieuwe politiecommissariaat wordt gebruik gemaakt van BIM. Dat betekent dat het bouwwerk wordt opgebouwd in een 3D-model dat alle gegevens van de ontwerp- en uitvoeringsfase tot de gebruiks- en onderhoudsfase verzamelt en verwerkt. “Het grootste voordeel wanneer alle partijen in één model werken, is dat iedereen altijd over dezelfde gegevens beschikt. Alle in het bouwproces betrokken partijen kunnen het BIM-model raadplegen en zo onmiddellijk zien waar eventuele knelpunten zich situeren. Deze nieuwe manier van werken laat toe om constructieproblemen uit te sluiten nog voor ze zich stellen op de werf zelf”, verduidelijkt Silvy Santosa, BIM Manager bij Willemen Groep. 

Ook in de uitvoeringsfase is het BIM-model een interessant instrument om meetstaten, aankoopdossiers, voortgangsstaten, werkplannen te genereren. Bovendien kunnen ook de modellen van de bouwpartners mee geïntegreerd worden. Silvy Santosa: “Met BIM kunnen we een voor de opdrachtgever beter project afleveren. We kunnen een beter inzicht geven in het project, faalkosten worden al tijdens de ontwerpfase sterk gereduceerd en ook de communicatieprocessen versnellen en verbeteren, wat dan weer een positief effect heeft op de uitvoeringstermijn. Verder laat BIM toe om de informatie over het project op een efficiënte manier over te dragen naar de gebruiks- en onderhoudsfase.”

Bekijk de reportage van Focus | WTV
 

28 November, 2017 - 17:15

Willemen Construct came into being on 1 July 2018 as a result of the merger between Willemen General Contractor and the construction department of Kumpen.